PNO Media scoort goed met verantwoord beleggen

PNO Media scoort goed met verantwoord beleggen

vrijdag 12 oktober 2018

In een rangschikking van de 50 grootste pensioenfondsen in Nederland op het gebied van verantwoord beleggen, scoort PNO Media de 8ste plek. Dat is 9 plekken hoger dan in 2017.

De rangschikking is het resultaat van de onafhankelijke ‘Benchmark Verantwoord Beleggen 2018’ door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Sterrenrangschikking

In de sterrenrangschikking van de VBDO krijgt PNO Media dit jaar 3 sterren. Dat zijn er net zoveel als vorig jaar en net zoveel als 10 andere pensioenfondsen. De overall score is dit jaar met een 3,9 viertiende hoger dan vorig jaar. Daardoor stijgt PNO Media met 9 plekken naar de 8ste positie in de ranglijst. Er zijn 3 pensioenfondsen die 4 sterren scoren, en 4 pensioenfondsen krijgen de maximale score van 5 sterren.

Beleggen met een gedachte

Volgens de VBDO zijn pensioenfondsen er in het algemeen nog te weinig van doordrongen dat duurzame investeringen vaak samengaan met een goed rendement. PNO Media belegt om je ingelegde premie te laten groeien, zodat je straks een goed pensioen hebt. Maar groei alleen is niet genoeg, vinden wij. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en investeren niet in bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, het milieu, dierenwelzijn en behoorlijk bestuur.

Gedrag veranderen

Ontdekken we dat één van de bedrijven waarin we beleggen zich hieraan toch schuldig maakt, dan gebruiken we onze invloed als aandeelhouder om te bereiken dat die onderneming zijn gedrag verandert. In eerste instantie via overleg. Dit heet engagement. Lukt dat niet en een onderneming blijft systematisch en herhaaldelijk onze uitgangspunten voor verantwoord beleggen schenden, dan belegt PNO Media niet langer in die onderneming.

Staatsobligaties van landen

Zo belegt PNO Media bijvoorbeeld niet in een bedrijf als het clustermunitie, landmijnen of kernwapens produceert. Staatsobligaties kunnen we eveneens uitsluiten van onze beleggingen. Dit gebeurt als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een wapen- of handelsembargo heeft opgelegd aan een land. Als pensioenfonds voor de media hechten we groot belang aan persvrijheid. Daarom belegt PNO Media ook niet in staatsobligaties van landen waar de persvrijheid ernstig wordt geschonden.

Meer informatie

Op de website van de VBDO vind je meer informatie over het onderzoek en de publicatie ‘VBDO Benchmark Responsible Investment by Pension Funds in the Netherlands 2018’. Op onze website vind je meer informatie over hoe PNO Media verantwoord belegt en welke bedrijven en landen op onze uitsluitingslijst staan.

Theme picker