Beleggen met een gedachte

Beleggen met een gedachte

donderdag 12 april 2018

Pensioenfonds PNO Media belegt niet in bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, het milieu, dierenwelzijn en behoorlijk bestuur.

Natuurlijk is beleggen nodig om de pensioenpremies die jij en je werkgever inleggen te laten groeien, zodat jij straks een goed pensioen hebt. Maar omdat PNO Media voor de lange termijn belegt, past ons een beleid waarin we in gesprek gaan met ondernemingen die zich op het gebied van duurzaamheid kunnen verbeteren. Zo proberen we het gedrag van de ondernemingen waarin we beleggen positief te veranderen.

Uitsluiten van beleggingen

Lukt dat niet, dan verwijderen we de onderneming uit onze beleggingsportefeuille. PNO Media hanteert daarnaast een uitsluitingslijst met ondernemingen waarin we niet beleggen vanwege hun activiteiten, zoals producenten van bepaalde wapensystemen. Ook beleggen we niet in staatsobligaties uitgegeven door staten waartegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties heeft opgelegd. Ook sluit PNO Media staatsobligaties uitgegeven door staten waar de persvrijheid ernstig wordt geschonden, uit van zijn beleggingsportefeuille.

Goed beleggingsresultaat

PNO Media is van mening dat beleggingen in ondernemingen met een duurzame houding op de lange termijn zorgen voor een beter rendement. In 2017 leverden onze beleggingen een rendement op van 8,2%. Het gemiddelde rendement in de afgelopen tien jaar is 7,5%.

Verantwoord beleggen

PNO Media belegt op een verantwoorde manier. Dat betekent dat we bij onze beleggingskeuzes rekening houden met sociale, milieu en governance aspecten. Wil je weten hoe we dat doen, kijk dan op: Kijk op: pnomedia.nl/verantwoordbeleggen.

Theme picker