Actueel
Ingangsleeftijd van je pensioen wijzigt

Ingangsleeftijd van je pensioen wijzigt

vrijdag 10 november 2017

De pensioenrichtleeftijd van het pensioen dat je vanaf 1 januari 2018 bij PNO Media opbouwt, schuift op van 67 jaar naar 68 jaar. Dat heeft de overheid besloten.

Het pensioen dat je bij PNO Media opbouwt, wordt berekend met een ingangsleeftijd. Dit noemen we ook wel de pensioenrichtleeftijd; de leeftijd waarop je pensioen in principe ingaat. Deze leeftijd schuift per 1 januari 2018 op naar 68 jaar.

Maatregel geldt niet voor opgebouwd pensioen

De maatregel om de pensioenrichtleeftijd te verhogen naar 68 jaar, heeft alleen betrekking op de toekomst. Niet op het verleden. Het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd, houdt dus zijn oorspronkelijke ingangsdatum. Heb je de afgelopen jaren pensioen opgebouwd, dan blijft daarvoor de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar gelden.

Je beslist vooral zelf over je pensioendatum

De financiële gevolgen van de hogere pensioenrichtleeftijd zijn kleiner naarmate je pensioen dichterbij ligt. Wanneer je met pensioen gaat, beslis je echter vooral zelf. De verhoging van de pensioenrichtleeftijd verandert daar niets aan. Wel is het zo dat hoe later je met pensioen gaat, hoe hoger je pensioenuitkering wordt. Immers: iemand die met 65 jaar wil stoppen met werken, bouwt minder lang pensioen op terwijl het pensioen (gemiddeld) langer moet worden uitgekeerd.

Wat moet je doen rondom pensioen?

Afspraken over de ingangsdatum van je pensioen maak je altijd met je werkgever. Wil je eerder met pensioen? Neem dan minimaal drie maanden voor de gewenste ingangsdatum contact met ons op. Wil je – bijvoorbeeld – met pensioen als je de AOW-leeftijd bereikt? Dan hoef je niets te doen. Ten minste negen maanden van te voren krijg je de aanvraagformulieren voor pensioen toegestuurd. Als je de formulieren invult en naar ons terugstuurt, zorgen we ervoor dat je op je AOW-leeftijd met pensioen kunt.

Wanneer wil jij met pensioen?

Wanneer je met pensioen kunt gaan, hangt af van je persoonlijke wensen, hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en je uitgaven. Maar er zijn meer keuzes. Met onze pensioenplanner Op Koers bereken je gemakkelijk de financiële gevolgen ervan voor jou persoonlijk. Je vindt Op Koers als je inlogt met je DigiD op MijnPNO. In deze video leggen we je uit hoe de planner werkt.

Onze regelingen

Download onze uitgebreide brochure waarin al onze pensioenregelingen staan beschreven.