Actueel
Drie lessen te leren van buitenlandse pensioenstelsels

Drie lessen te leren van buitenlandse pensioenstelsels

woensdag 29 maart 2017

Het is al vaak gezegd en geschreven: Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Toch is er ruimte voor verbetering. Drie lessen die we volgens het Centraal Planbureau kunnen leren van het buitenland.

1: Zelf je uitvoerder kiezen

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar de pensioenstelsels in onder andere Denemarken, Zweden, Chili, Australië en Engeland. Dat levert een aantal aardige inzichten op. Zo is een belangrijk verschil dat je in Australië, Chili en Zweden zelf je pensioenuitvoerder mag kiezen. Dat is anders dan in Nederland, waar de meeste werknemers verplicht bij een fonds zijn aangesloten.

2: Pensioenopbouw voor zelfstandigen

Een toenemend aantal flexwerkers en ZZP’ers in Nederland bouwt geen pensioen op. In Australië en Chili geldt een wettelijke verplichting voor pensioenopbouw voor alle werknemers, ook zij die niet onder een cao vallen. In Chili geldt dit ook voor ZZP’ers. Volgens het CPB kan de deelname aan pensioenopbouw in Nederland verbreed worden door een wettelijke verplichting tot opbouw, dus ook voor mensen die zelfstandig werken of niet onder een cao vallen.

3: Meer keuzemogelijkheden

In de meeste pensioenregelingen in Nederland is er voor de deelnemer al best veel te kiezen: eerder stoppen of langer doorwerken, deeltijdpensioen, partner- en ouderdomspensioen uitruilen en hoog-laag constructies. In de onderzochte landen, zo constateert het CPB, hebben deelnemers in een aantal gevallen nog meer flexibiliteit; bijvoorbeeld als de deelnemer een deel van de uitkering ineens kan opnemen en gebruiken om de hypotheek af te lossen.

Pensioen van deze tijd

PNO Media is een snelle leerling. Bij ons sluiten werkgevers zich vrijwillig aan en kunnen ze dus ook weer vertrekken wanneer ze dat willen. Werknemers die besluiten als ZZP’er verder te gaan, kunnen hun pensioenregeling bij ons nog 10 jaar lang voortzetten. En de mogelijkheden om het pensioen af te stemmen op persoonlijke wensen zijn legio, al zouden we best meer willen. Dat is voor ons pensioen van deze tijd en zie je terug in onze dienstverlening en onze eigentijdse pensioenproducten. Zo zorgen we er samen voor dat we klaar zijn voor de toekomst.

Meer weten?

Bekijk wat wij voor uw klanten kunnen betekenen op pnomedia.nl/adviseur. Of bel direct met Marijn Timmerman, onze pensioenconsultant, op 035 702 34 20.

Over PNO Media

PNO Media is het pensioenfonds voor de creatieve sector. Wij zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor werknemers in de media- en entertainmentindustrie, kunst en cultuursector en creatieve zakelijke dienstverlening.

Onze regelingen

Download onze uitgebreide brochure waarin al onze pensioenregelingen staan beschreven.