Actueel
Naar een duurzame palmolie-industrie

Naar een duurzame palmolie-industrie

vrijdag 9 december 2016

Bedrijven zo ver krijgen dat ze alleen duurzame palmolie produceren en verwerken. Dat is wat PNO Media samen met andere pensioenfondsen voor elkaar probeert te krijgen.

Palmolie zit in allerlei producten die we dagelijks gebruiken, zoals chocolade, margarine en shampoo. Het merendeel van de palmolie wordt geproduceerd op plantages in Maleisië en Indonesië. De productie is lucratief vanwege de groeiende wereldwijde vraag. En dat brengt problemen met zich mee.

Verantwoordelijkheid

Als voor de uitbreiding van de plantages bos wordt platgebrand, kunnen er ongecontroleerde branden ontstaan. Bovendien klagen lokale bewoners over de onteigening van hun grond. Daar staat tegenover dat de plantages voor veel werkgelegenheid zorgen.
PNO Media heeft een belang in een aantal palmolieproducenten. Dat mede-eigenaarschap brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom trekken we samen op met andere investeerders om producenten bewust te maken dat het beter kan en moet.

Resultaat

Zo ondertekenen steeds meer bedrijven het manifest, waarmee ze zich binden aan een duurzaam productieproces. En we zetten grote afnemers ertoe aan alleen palmolie van die producenten te kopen. Zo boeken we stukje bij beetje resultaat op weg naar een duurzame palmolie-industrie.

Meer weten over ons beleggingsbeleid? Kijk op pnomedia.nl/verantwoordbeleggen.

Zes op de tien

Twee derde van de plantaardige olie die in de wereld wordt verhandeld, is palmolie. Dit natuurproduct zit dan ook in zes op de tien levensmiddelen en staat op het etiket vermeld als ‘plantaardige olie’.

Foto: Ulet Ifansasti/Greenpeace

Onze regelingen

Download onze uitgebreide brochure waarin al onze pensioenregelingen staan beschreven.