Actueel
Discussie over toekomst pensioenstelsel barst los

Discussie over toekomst pensioenstelsel barst los

dinsdag 6 december 2016

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komt de discussie over ons pensioenstelsel flink op gang. Welke SER-variant het ook wordt, PNO Media is klaar voor de toekomst.

Twee varianten

In de pers wordt de voorbije dagen breeduit gesproken over hoe het nieuwe pensioencontract eruit moet en kan zien. Vorige week meldde de Pensioenfederatie dat de twee varianten die de voorkeur genieten van de SER en het kabinet beide praktisch uitvoerbaar zijn. De ene (variant 1b) is een uitkeringsovereenkomst zonder zekerheden, de andere (4c) een kapitaalovereenkomst met collectieve risicodeling.

Vooruitzicht

De voor- en nadelen van beide varianten zullen ook de komende weken en maanden worden uitgemeten. Iedere belanghebbende – deelnemer, fondsbestuurder, verzekeraar - heeft zo zijn voorkeur. En met de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 in het vooruitzicht, hebben politieke partijen alvast stelling genomen. Ook die verschillen behoorlijk van mening over keuzevrijheid, AOW en risicodeling. 

Hobbels nemen

Een volgend kabinet is aan zet om een nieuwe weg in te slaan en het pensioenstelsel robuuster, begrijpelijker, eerlijker en toekomstbestendiger te maken. Of de verbouwing van ons pensioenstelsel ook binnen de volgende kabinetsperiode wordt afgerond, is zeer de vraag. De sector moet hoe dan ook flink wat fiscale, juridische en uitvoeringstechnische hobbels nemen. 

Vertrouwen

PNO Media biedt nu al pensioenregelingen die overeenkomsten vertonen met beide varianten. Zo bieden we een eigentijdse middelloonregeling met vaste premie en variabele opbouw (CDC). En we bieden een regeling waarin werknemers kunnen sparen voor een individueel pensioenkapitaal (DC). We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.

 

Pensioen van deze tijd

PNO Media biedt pensioen van deze tijd en kijkt graag vooruit. Dat merk je aan onze dienstverlening en zie je terug in onze pensioenproducten. Neem nou ons eigentijdse pensioenaanbod. Zo zorgen we er samen voor dat we klaar zijn voor de toekomst.

Meer weten?

Bekijk wat wij voor uw klant in de creatieve sector kunnen betekenen op pnomedia.nl/adviseur. Of bel direct met Marijn Timmerman, onze pensioenconsultant, op 035 702 34 20.

Over PNO Media

PNO Media is het pensioenfonds voor de creatieve sector. Wij zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor werknemers in de media- en entertainmentindustrie, kunst en cultuursector en creatieve zakelijke dienstverlening.

Onze regelingen

Download onze uitgebreide brochure waarin al onze pensioenregelingen staan beschreven.