Wordt (nog) langer doorwerken de trend?

Wordt (nog) langer doorwerken de trend?

woensdag 22 maart 2017

Het was een bijzonder bericht in de krant: de 75-jarige soulzangeres Aretha Franklin gaat met pensioen. Ze vindt het mooi geweest. Moeten Nederlanders haar voorbeeld volgen en doorwerken tot hun 75ste? En hoe zou je dit kunnen aanpakken?

AOW-leeftijd gaat omhoog

De zangeres staat voor een trend: langer doorwerken. In het geval van de gemiddelde werknemer overigens verplicht en niet vrijwillig, zoals Franklin. In Nederland konden werknemers decennialang op hun 65’ste met pensioen. Daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. De regering verhoogde de AOW-leeftijd stapsgewijs naar 65 jaar en negen maanden – en die verhoging zet door.

Door langere levensverwachting zet stijging door

Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor de AOW en het pensioen. Als we met z’n allen langer leven, moeten we met z’n allen ook langer blijven werken; anders wordt het stelsel niet te betalen. De AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. En zal in de jaren daarna naar verwachting doorstijgen naar 71 jaar en 6 maanden in 2060, zo voorspelt het CBS. Dat is nog geen 75, maar toch: Hoe doe je dat eigenlijk, langer doorwerken?

Help werknemers de eindstreep halen

In onderzoeken geven oudere werknemers aan met een kortere werkweek gezond langer te kunnen doorwerken: minder dagen per week werken of minder uren per dag. Als werkgevers hiermee rekening houden, wordt de kans groter dat hun werknemers de eindstreep halen zónder arbeidsuitval en mét behoud van productiviteit. Maar dan moet dat financieel wel kunnen. Dit is het moment dat PNO Media de werknemer én werkgever kan bijstaan.

Pensioen van deze tijd

Werknemers die binnen vijf jaar met pensioen gaan, begeleiden we financieel met een online planningstool en een budgetgesprek. Als er specifieke vragen zijn, dan verwijzen we hen door naar een financieel expert voor uitgebreider advies. Zo doen we er alles aan om de weg naar pensionering zo soepel mogelijk te laten verlopen voor werknemers en werkgevers. Dat is voor ons pensioen van deze tijd. En dat zie je niet alleen terug in onze dienstverlening, maar ook in onze eigentijdse pensioenproducten. Zo zorgen we er samen voor dat we klaar zijn voor de toekomst.

Meer weten?

Bekijk wat wij voor uw klanten kunnen betekenen op pnomedia.nl/adviseur. Of bel direct met Marijn Timmerman, onze pensioenconsultant, op 035 702 34 20.

Over PNO Media

PNO Media is het pensioenfonds voor de creatieve sector. Wij zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor werknemers in de media- en entertainmentindustrie, kunst en cultuursector en creatieve zakelijke dienstverlening.

Nieuwsarchief

Mist u berichten? Kijk dan eens in ons archief.