Actueel
Wie heeft er straks nog een baan (en pensioen)?

Wie heeft er straks nog een baan (en pensioen)?

woensdag 26 april 2017

Wat als de computer straks niet alleen het saaie werk kan doen, maar ook creatief is? Wie heeft er dan nog een baan? En wat betekent dat voor het pensioen?

Meer mensen, minder werk

Tot 2050 komen er wereldwijd een miljard werknemers bij. Maar zijn er dan nog wel genoeg banen als het werk grotendeels door computers wordt gedaan? Dit geldt niet alleen voor het saaie werk aan de lopende band, maar computers en robots zijn tegen die tijd – denken deskundigen - ook in staat om creatief werk te verzetten. Ze zijn bovendien slimmer dan de mens en hechten geen waarde aan een cao, ziektekostenregelingen of een 36-urige werkweek.

Baanloze toekomst

Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de ‘gewone’ werknemer. Er wordt – ook in Den Haag – al gesproken over een ‘baanloze toekomst’. Een maatschappij waarin wel productie plaatsvindt, maar burgers niet meer hoeven te werken omdat robots het werk doen. Binnen enkele decennia zal een samenleving ontstaan waarin vooral nog wordt gekeken naar hoe iedereen op een andere manier kan deelnemen en bijdragen.

Iedereen basisinkomen

De toekomst is dichterbij dan je denkt. Het lijkt verstandig ons sociale stelsel voor te bereiden op robotisering. De overheid zal ervoor moeten zorgen dat er voor mensen die niet werken straks wel een inkomen is. Maar hoe? Op verschillende plekken (zowel in Nederland als in het buitenland) wordt op het moment al geëxperimenteerd met een basisinkomen, een vast maandelijks inkomen zonder werkverplichting.

Pensioen van deze tijd

Als maatschappij moeten we anticiperen. Momenteel wordt er nagedacht over een ander pensioenstelsel, waarbij collectiviteit, solidariteit en kosten opnieuw worden afgewogen. Ook PNO Media houdt rekening met de veranderende eisen die werkgevers stellen aan hun pensioenregeling. Wij bieden pensioen van deze tijd. Dat merk je aan onze dienstverlening en zie je terug in onze eigentijdse pensioenproducten. Zo zorgen we er samen voor dat we klaar zijn voor de toekomst.

Meer weten?

Bekijk wat wij voor uw klant kunnen betekenen op pnomedia.nl/adviseur. Of bel direct met Marijn Timmerman, onze pensioenconsultant, op 035 702 34 20.

Over PNO Media

PNO Media is het pensioenfonds voor de creatieve sector. Wij zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor werknemers in de media- en entertainmentindustrie, kunst en cultuursector en creatieve zakelijke dienstverlening.

Onze regelingen

Download onze uitgebreide brochure waarin al onze pensioenregelingen staan beschreven.