Leuk, eigen baas! Maar je pensioen dan?

Leuk, eigen baas! Maar je pensioen dan?

vrijdag 23 november 2018

Je eigen tijd indelen, zelf je opdrachten kiezen, veel afwisseling, en vooral: eigen baas zijn. Het klinkt voor veel mensen als een droom. En dat kan het ook zijn.

Maar als je zzp’er wordt, betekent dat ook dat je echt alles zelf moet regelen. Wanneer je voor jezelf begint, kun je bijvoorbeeld je vakantiegeld vaarwel zeggen. En er is niemand die je betaalt als je ziek bent. Er is geen uitkering als je arbeidsongeschikt raakt, tenzij je dat zelf regelt (en betaalt!). Er is geen werkloosheidsuitkering als je even zonder werk zit. En er is ook niets vanzelf geregeld voor je pensioen…

Bijna niets geregeld

Nou ja, voor je pensioen is er bijna niets geregeld. Want iedereen die vanaf z’n vijftiende jaar in Nederland woont, heeft recht op een AOW-uitkering van de overheid: een basispensioen, dat ingaat op je 67-ste of later. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoe hoog jouw AOW straks is en wanneer je de uitkering krijgt. Let wel: de AOW is geen vetpot. Voor een alleenstaande is het op dit moment maximaal € 1.180 per maand. Bruto, dus daar moet nog belasting van af. Heb je een partner? Dan is dat bedrag lager.

AOW is onvoldoende

Alleen een AOW-uitkering is vrijwel zeker onvoldoende om je huidige levensstijl voort te zetten als je met pensioen gaat. Geen probleem voor werknemers, want die sparen bijna allemaal voor een aanvullend pensioen (en voor alle andere dingen die hierboven zijn genoemd) bij hun werkgever. Dat gaat vrijwel automatisch! Als je zzp’er wordt, dan moet je zelf wat regelen. Of niet natuurlijk, maar dan moet je later wel héél erg zuinig aan gaan doen. Of doorwerken tot je erbij neervalt…

5 tips voor zzp’ers

Ben je zzp’er of ben je van plan zzp'er te worden? Dan hebben we voor jou hieronder 5 tips op een rijtje gezet. Voer deze tips uit en je weet zeker dat je pensioen goed geregeld is.
1. Zat je al bij een pensioenfonds voordat je zzp’er werd? Check of je daar kunt blijven sparen voor je pensioen. Bij PNO Media is die mogelijkheid er. Je betaalt dan wel de werknemerspremie én de werkgeverspremie. Kijk hier voor meer informatie.
2. Er zijn ook aanbieders die speciaal voor zzp’ers een pensioen hebben ontwikkeld. Verzekeraars en banken hebben vaak pensioenproducten voor zzp’ers.
3. Je kunt je appeltje voor de dorst natuurlijk ook helemaal zelf regelen, bijvoorbeeld door te sparen. Maar let op: dan mis je wel het belastingvoordeel van een echte pensioenregeling. Daarom is het slim om je eerst te verdiepen in tip 1 en 2.
4. Ook (veel) langer doorwerken kan een alternatief zijn als je geen pensioen hebt. Maar vraag je wel af of je dat ook kunt en wilt. Pianoles geven lukt misschien nog wel als je 70 jaar bent, maar op een ladder staan is op die leeftijd een stuk lastiger.
5. Denk er bij het bepalen van je uurtarief aan dat je niet alleen je huis en de boodschappen moet betalen. Een reservepotje voor als je ziek wordt, een arbeidsongeschiktheidsverzekering én je pensioen: je moet het als zzp’er allemaal zelf regelen én betalen. Pas daar je tarief op aan en vergeet niet om voor al die zaken ook echt geld opzij te zetten.


Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.