AOW- en pensioenleeftijd: wat is het verschil en wat verandert er in 2019?

AOW- en pensioenleeftijd: wat is het verschil en wat verandert er in 2019?

donderdag 15 november 2018

De AOW-leeftijd is momenteel 66 jaar. Volgend jaar schuift de AOW-leeftijd op naar 66 jaar en 4 maanden. Over de ingangsleeftijd van de AOW en het aanvullend pensioen bestaat veel verwarring, zo merken we.

De AOW is een basisuitkering van de overheid voor de oude dag. De hoogte is gekoppeld aan het wettelijk minimumloon en voor iedereen even hoog als je niet in het buitenland hebt gewoond. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd van een AOW-uitkering. Bovenop de AOW bouwen de meeste mensen aanvullend pensioen op via het werk. Dit pensioen is inkomensafhankelijk en heeft een eigen ingangsleeftijd.

AOW-leeftijd de komende jaren

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog, naar 67 jaar in 2021. Dat is nodig omdat mensen steeds ouder worden en dus ook langer een AOW-uitkering nodig hebben. De AOW-leeftijd is de komende jaren als volgt vastgesteld:

 Jaar AOW-leeftijd
 2019  66 jaar + 4 maanden
 2020  66 jaar + 8 maanden
 2021  67 jaar
 2022  67 jaar + 3 maanden
 2023  67 jaar + 3 maanden
 2024  67 jaar + 3 maanden

AOW hangt af van levensverwachting

Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Blijven mensen gemiddeld langer leven? Dan gaat de AOW-leeftijd jaarlijks in stappen van 3 maanden omhoog, dit is wettelijk bepaald In 2022 en 2023 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Ook in 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden, omdat de levensverwachting ongeveer gelijk is gebleven.
Tip: Op svb.nl/aowleeftijd kun je jouw geschatte AOW-leeftijd uitrekenen.

Ingangsleeftijd van aanvullend pensioen

Bovenop de AOW bouwen de meeste mensen aanvullend pensioen op via het werk. Dit pensioen is inkomensafhankelijk en heeft een eigen ingangsleeftijd. Die ingangsleeftijd noemen we de pensioenrichtleeftijd van je pensioen. Het pensioen dat je vanaf 1 januari 2018 bij PNO Media opbouwt, heeft een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. Uiteindelijk is het helemaal aan jou om te beslissen wanneer je je aanvullende pensioen laat ingaan.

Het verschil tussen AOW en je pensioenleeftijd is dus dat AOW voor iedereen gelijk is en dat de ingang hiervan wettelijk wordt vastgesteld afhankelijk van de levensverwachting. Je pensioen bouw je zelf op en mag je opnemen wanneer je dat zelf wilt.

Stem je pensioen af op jouw wensen

Je exacte AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Wil je voldoende tijd hebben om zelf aanvullende maatregelen te nemen? Check dan ieder jaar zelf of je AOW-leeftijd is veranderd en wat dat betekent voor je pensioen. De ingangsdatum van je pensioen bij PNO Media kun je bijvoorbeeld laten aansluiten op die van je AOW. De financiële consequenties van deze keuze kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers in mijn.pnomedia.nl (MijnPNO).

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.