Hoe bouw ik ouderdomspensioen op?

Hoe bouw ik ouderdomspensioen op?

dinsdag 3 november 2020

Ons pensioenstelsel is eigenlijk heel simpel. De pensioenuitkering die je later krijgt is opgebouwd uit 3 delen. Die 3 delen worden ook wel pijlers genoemd.

Het is goed om te weten hoe dit precies werkt. Een deel van je pensioen krijg je van de overheid (1e pijler). Een ander deel – meestal het grootste deel – bouw je samen met je werkgever op (2e pijler). De AOW en het werknemerspensioen kun je nog aanvullen met eigen vermogen (3e pijler).

Iedereen in Nederland krijgt AOW van de overheid

Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont. Woon je (tijdelijk) in het buitenland, dan gelden er andere regels. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog van 66 jaar en 4 maanden in 2020 naar 67 jaar in 2024 en 2025. Wil je weten wanneer jij AOW krijgt? Klik dan hier. De AOW bedragen vind je op de website van de SVB.

Voor je pensioenuitkering betalen jij én je werkgever premie

De premie die jij én je werkgever iedere maand betalen aan PNO Media, wordt belegd. Beleggen is nodig voor een goed en betaalbaar pensioen. Vanaf je 68ste (of eerder als je dat wil) ontvang je een ouderdomspensioen van ons. Let op: Veranderingen in je persoonlijke leven hebben gevolgen voor dit pensioen. Denk aan gebeurtenissen zoals scheiden, minder werken en arbeidsongeschiktheid. Als die momenten zich voordoen, is het dus goed om stil te staan bij je pensioen.

Je bepaalt zelf of het nodig is om voor extra inkomen te zorgen

Je kunt zelf zorgen voor extra inkomen later. Bijvoorbeeld door een lijfrenteverzekering af te sluiten, spaargeld opzij te zetten of met je spaargeld te beleggen. Een andere manier is zorgen dat je eigen vermogen hebt, zoals een koophuis waarvan je de hypotheek hebt afgelost. Je kunt dit eigen vermogen zien als een extra aanvulling. Het is niet verplicht om te zorgen voor extra inkomen: je bepaalt zelf of je dit nodig vindt.

Pensioenkeuzes berekenen

Op MijnPNO vind je alle details over de regeling waaraan je meedoet, maar ook een overzicht van de actuele stand van je opgebouwde pensioen. Komt je pensioen al dichtbij? Dan kun je met de pensioenplanner Op Koers de financiële gevolgen van pensioenkeuzes berekenen. Zoals eerder of later met pensioen, deeltijdpensioen, variëren met de hoogte van je pensioenuitkering of ouderdomspensioen en partnerpensioen uitruilen? MijnPNO en Op Koers zijn beveiligd met DigiD.

 

 

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.