Pensioenakkoord is belangrijke stap vooruit

Pensioenakkoord is belangrijke stap vooruit

maandag 6 juli 2020

In de zomer van 2019 sloten het kabinet, werkgevers en werknemers op hoofdlijnen een pensioenakkoord. Vervolgens onderhandelden ze een jaar over de uitwerking. Na een raadpleging heeft de werknemersorganisatie FNV onlangs ingestemd met de nieuwe regels in het pensioenakkoord. Nu er ook een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de plannen, zullen de Nederlandse pensioenen de komende jaren grondig worden verbouwd.

Waarom moeten de regels veranderen?

Ook al is ons pensioen in Nederland goed geregeld, er moesten een aantal problemen worden opgelost. Allereerst stijgen de pensioenen momenteel vaak niet mee met de prijzen, zelfs niet als het economisch goed gaat. Dat is ook bij PNO Media het geval. Een ander probleem is dat jongeren nu te veel betalen voor het pensioen dat ze later ontvangen en ouderen te weinig. Dat is geen probleem als je je hele werkende leven bij een pensioenfonds een pensioen opbouwt. Het is wel een probleem als werknemers op latere leeftijd ergens anders een baan vinden, of voor zichzelf beginnen en weggaan bij een pensioenfonds.

Nieuwe regels lossen deze problemen op

De nieuwe regels in het pensioenakkoord zorgen ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Ook wordt pensioen eerlijker: jongeren betalen niet meer te veel en ouderen niet meer te weinig. Allebei krijgen ze het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen.

We maken straks een inschatting van je pensioen

Net als nu, leg je straks samen met je werkgever geld in voor je pensioen. Dat geld wordt belegd. Het geld dat iedereen opzij zet, vormt samen met het resultaat op de beleggingen de pensioenpot. Elk jaar berekent PNO Media wat jouw aandeel in de pensioenpot is. En op basis van het pensioenvermogen dat je hebt gespaard, maken we een inschatting van je pensioen straks. De uitkomst van die berekening zal ieder jaar anders zijn. Maar ups en downs waren er altijd al. Je gaat ze nu alleen beter zien.

De pensioenen gaan schommelen

Het pensioen van gepensioneerden berekenen we ook op die manier. Er komen wel regels waardoor de pensioenen van gepensioneerden zo min mogelijk schommelen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Voorlopig nog niets. Eerst moeten de nieuwe regels worden vastgelegd in een wet. Dat gaat zeker nog wel een jaartje duren. Daarna kunnen wij de regels gaan toepassen. We hebben op een aantal punten keuzevrijheid. Zodra duidelijk is hoe wij de nieuwe regels gaan toepassen, maken we een berekening op maat voor iedereen. Al deze stappen nemen naar verwachting een aantal jaren in beslag.

We hebben hier een aantal vragen en antwoorden over de uitwerking van het pensioenakkoord voor je op een rijtje gezet.

Natuurlijk houden we je op de hoogte over de verbouwing van het Nederlandse pensioenstelsel!

 

 

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.