Dekkingsgraad december 99,5%

Dekkingsgraad december 99,5%

woensdag 15 januari 2020

PNO Media had eind december een actuele dekkingsgraad van 99,5%. Met deze dekkingsgraad hoeft PNO Media de pensioenen in 2020 niet te verlagen.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste twaalf actuele dekkingsgraden en is eind december 98,0%. 

 • De actuele dekkingsgraad steeg in december van 96,2% naar 99,5%.
 • Omdat de actuele dekkingsgraad aan het eind van 2019 boven de kritische dekkingsgraad ligt, hoeft PNO Media de pensioenen in 2020 niet te verlagen. Op basis van de huidige wetgeving was voor PNO Media de kritische dekkingsgraad eind 2019 ongeveer 90%.
 • Als de actuele dekkingsgraad aan het eind van het jaar onder de kritische dekkingsgraad ligt, dan moet PNO Media een pensioenverlaging aankondigen. Op basis van de huidige wetgeving is voor PNO Media de kritische dekkingsgraad eind 2020 ongeveer 93%.
 • De oorzaken van de lage dekkingsgraad en de gevolgen voor uw pensioen leggen we hier uit.
 • Het resultaat op onze beleggingen was in december 0,6%. Dit zorgde voor een stijging van de actuele dekkingsgraad met 0,7%-punt.
 • De stijging van de marktrente in december zorgde voor een stijging van de actuele dekkingsgraad met 2,7% punt.
 • Omdat de beleidsdekkingsgraad lager is dan 110%, is indexatie van de pensioenen niet mogelijk. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110% is gedeeltelijke indexatie wel mogelijk. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van circa 125% is volledige indexatie mogelijk en kan niet-toegekende indexatie worden ingehaald.
 • Omdat de beleidsdekkingsgraad lager is dan 100%, is waardeoverdracht tijdelijk niet mogelijk.

Een goed pensioen voor iedereen, daar staan we voor bij PNO Media. Toch kan uw pensioen lager uitvallen dan voorzien. De belangrijkste oorzaken en gevolgen zetten we voor u op een rij in de brochure ‘Hoe zeker is uw pensioen?’.

Uitleg over de dekkingsgraad

Actuele dekkingsgraad
 • Graadmeter voor de financiële gezondheid van pensioenfondsen op basis van 1 maand.
 • Geeft de verhouding aan tussen de bezittingen (pensioenvermogen) en de pensioenen die een fonds nu en in de toekomst moet uitbetalen (pensioenverplichtingen).
  Beleidsdekkingsgraad
  • Graadmeter voor de financiële gezondheid van pensioenfondsen op basis van 12 maanden.

  Wij streven ernaar de dekkingsgraad iedere maand op de 10e werkdag te publiceren. De volgende dekkingsgraad publiceren we vrijdag 14 februari 2020.

  Wilt u op de hoogte blijven van de dekkingsgraad en actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen niet missen? Meld u dan aan voor onze e-nieuwsbrief. U doet dat via MijnPNO.

  Theme picker

  Ga naar Op Koers

  Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

  Nieuwsbrief ontvangen?

  Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.