Wel of geen pensioenverlaging in 2020?

Wel of geen pensioenverlaging in 2020?

donderdag 12 december 2019

Minister Koolmees kondigde vorige maand maatregelen aan om onnodige pensioenverlagingen in 2020 te voorkomen.

Dit zijn in het kort de belangrijkste maatregelen:
  • Gedurende 1 jaar soepelere regels rondom het verlagen van pensioen.
  • Ondergrens voor actuele dekkingsgraad naar 90%.
Met deze maatregelen wordt de kans op een pensioenverlaging in 2020 een stuk kleiner.

Rust creëren

Door de regels rondom pensioenen aan te passen, hoopt de minister op meer rust om het pensioenakkoord uit te werken. Sinds het in juni gesloten pensioenakkoord is de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen snel gedaald. De dekkingsgraden van pensioenfondsen – de verhoudingen tussen vermogen en verplichtingen – zijn daardoor verslechterd. Ook bij PNO Media nam de kans op een pensioenverlaging in 2020 in de loop van dit jaar toe.

Echte zekerheid

Omdat minister Koolmees de regels rondom pensioen versoepelde, is de kans op een verlaging in 2020 een stuk kleiner geworden. De belangrijkste maatregel voor ons is dat pensioenfondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen als hun actuele dekkingsgraad op 31 december 2019 gelijk is aan of hoger is dan 90%. Op 30 november was onze actuele dekkingsgraad 96,3%. Op basis van die dekkingsgraad hoeven we in 2020 de pensioenen niet te verlagen, maar echte zekerheid hebben we dus pas op 31 december van dit jaar. Wel hoeft u zich – dankzij de soepelere pensioenregels van Koolmees – minder zorgen te maken over verlaging van uw pensioen in 2020.

Wat gebeurt er na 2020?

De lage rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen, blijft in het huidige pensioenstelsel een probleem. Een snelle uitwerking van het pensioenakkoord is daarom van groot belang. Minister Koolmees versoepelt de regels voor 1 jaar. Daarmee wil hij druk houden op de uitwerking van de afspraken die in het pensioenakkoord zijn gemaakt. In het pensioenakkoord is afgesproken om te komen tot een nieuw pensioenstelsel. Daarin zullen de pensioenen makkelijker meebewegen met de economie.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.