Dekkingsgraad oktober 95,0%

Dekkingsgraad oktober 95,0%

donderdag 14 november 2019

PNO Media had eind oktober een actuele dekkingsgraad van 95,0%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste twaalf actuele dekkingsgraden en is eind oktober 98,9%. Omdat de beleidsdekkingsgraad lager is dan 100%, is waardeoverdracht tijdelijk niet mogelijk.

 • De actuele dekkingsgraad steeg in oktober van 92,5% naar 95,0%.
 • Als de actuele dekkingsgraad aan het eind van het jaar onder de kritische dekkingsgraad ligt, dan moet PNO Media een pensioenverlaging aankondigen. Op basis van de huidige wetgeving is voor PNO Media de kritische dekkingsgraad ongeveer 94%.
 • De kans op een pensioenverlaging in 2020 is in de loop van dit jaar toegenomen. De oorzaken van de lage dekkingsgraad en de gevolgen voor uw pensioen leggen we hier uit.
 • Het resultaat op onze beleggingen was in oktober -0,5%. Dit zorgde voor een daling van de actuele dekkingsgraad met 0,4%-punt.
 • De stijging van de marktrente zorgde voor een stijging van de actuele dekkingsgraad met 3,0% punt.
 • Omdat de beleidsdekkingsgraad lager is dan 110%, is indexatie van de pensioenen niet mogelijk. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110% is gedeeltelijke indexatie wel mogelijk. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van circa 125% is volledige indexatie mogelijk en kan niet-toegekende indexatie worden ingehaald.
 • Omdat de beleidsdekkingsgraad lager is dan 100%, is waardeoverdracht tijdelijk niet mogelijk.

Een goed pensioen voor iedereen, daar staan we voor bij PNO Media. Toch kan uw pensioen lager uitvallen dan voorzien. De belangrijkste oorzaken en gevolgen zetten we voor u op een rij in de brochure ‘Hoe zeker is uw pensioen?’.

Uitleg over de dekkingsgraad

Actuele dekkingsgraad
 • Graadmeter voor de financiële gezondheid van pensioenfondsen op basis van 1 maand.
 • Geeft de verhouding aan tussen de bezittingen (pensioenvermogen) en de pensioenen die een fonds nu en in de toekomst moet uitbetalen (pensioenverplichtingen).
  Beleidsdekkingsgraad
  • Graadmeter voor de financiële gezondheid van pensioenfondsen op basis van 12 maanden.

  Wij publiceren de dekkingsgraad iedere maand op de 10e werkdag. De volgende dekkingsgraad publiceren we vrijdag 13 december 2019.

  Wilt u op de hoogte blijven van de dekkingsgraad en actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen niet missen? Meld u dan aan voor onze e-nieuwsbrief. U doet dat via MijnPNO.

  Theme picker

  Ga naar Op Koers

  Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

  Nieuwsbrief ontvangen?

  Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.