Nederland heeft beste pensioenstelsel ter wereld!

Nederland heeft beste pensioenstelsel ter wereld!

dinsdag 5 november 2019

Het Nederlandse pensioenstelstel is door onderzoeksbureau Mercer dit jaar opnieuw uitgeroepen tot beste ter wereld.

Mercer onderzoekt in de Global Pensions Index jaarlijks de pensioenstelsels van 37 landen die gezamenlijk goed zijn voor bijna twee derde van de wereldbevolking.

Veertienhonderd miljard euro

Volgens Mercer bepalen drie factoren de toppositie op de index: In de eerste plaats krijgen we in Nederland AOW en aanvullend pensioen. Dat zorgt samen – over het algemeen – voor een goed inkomen. In de tweede plaats is het stelsel houdbaar: als we ouder worden, dan schuift de AOW-leeftijd op. Zo blijft de AOW betaalbaar. Bovendien hebben we veertienhonderd miljard euro in de pensioenpotten zitten. En tenslotte is het pensioenstelsel in Nederland – dankzij het toezicht – heel betrouwbaar.

Optimistischer zijn over pensioen

Een fraaie score, al kan het natuurlijk altijd beter. Zo worden de pensioenen al jaren niet meer verhoogd met de inflatie. En in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, staat de hoogte van het pensioen niet vast. Die onzekerheid zorgt voor ervoor dat het vertrouwen bij veel mensen in hun pensioen laag is. Toch mogen we best wat optimistischer zijn als het om ons pensioen gaat. Dit soort onderzoeken laten zien dat we het wereldwijd gezien best goed voor elkaar hebben in Nederland.

Hoe staat jouw pensioen er voor?

Hoe jij er voor staat met je pensioen kun je checken met de pensioenplanner Op Koers van PNO Media. Je vindt Op Koers in je pensioenportal MijnPNO. Omdat in MijnPNO je persoonlijke pensioengegevens staan, is de portal beveiligd met DigiD.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.