Hogere AOW leeftijd? Je kunt nog steeds eerder met pensioen!

Hogere AOW leeftijd? Je kunt nog steeds eerder met pensioen!

woensdag 21 augustus 2019

Laten we beginnen met het goede nieuws. Dankzij het pensioenakkoord gaat de AOW-leeftijd minder snel omhoog. De komende twee jaar blijft de AOW-leeftijd staan op 66 jaar en 4 maanden. Daarna schuift de AOW-leeftijd op naar 67 jaar in 2024 en verder.

Dat betekent niet automatisch dat je straks langer moet doorwerken. AOW is slechts een van de drie onderdelen waaruit jouw inkomen na je pensioneren is opgebouwd. Als jij zorgt dat je in de andere ‘potjes’ genoeg geld hebt, dan kun je misschien al met pensioen voordat je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Wat zijn die andere potjes dan?

Naast de AOW bestaat je inkomen op je oude dag uit het werknemerspensioen en opgebouwd eigen vermogen. Het werknemerspensioen bouw je automatisch op als jij voor een werkgever werkt met een pensioenregeling. Eigen vermogen is het geld dat je zelf hebt gespaard of bijvoorbeeld je koophuis (waarvan je misschien de hypotheek voor het grootste gedeelte hebt afgelost tegen de tijd dat je met pensioen gaat).

En als ik eerder met pensioen wil?

Als je van plan bent om door te werken totdat je AOW krijgt, check dan of ook je werknemerspensioen op die datum ingaat. Zo gaat het pensioen bij PNO Media standaard in op 68-jarige leeftijd. Mocht je juist met pensioen willen voordat je AOW ontvangt, blik dan eens vooruit op je eigen situatie. Vraag jezelf af of je de jaren totdat je AOW krijgt, toekunt met jouw werknemerspensioen en eigen vermogen.

Wanneer jij met pensioen gaat ligt dus vooral aan jou. We hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld, dus je uitgangspositie is goed. Je totale te verwachten pensioen kun je heel makkelijk checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Check alleen met enige regelmaat even of het bedrag dat jij straks krijgt nog klopt met hetgeen wat jij voor ogen hebt.

Stem je pensioen af op jouw wensen

Je exacte AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Wil je voldoende tijd hebben om zelf aanvullende maatregelen te nemen? Check dan ieder jaar zelf of je AOW-leeftijd is veranderd en wat dat betekent voor je pensioen. Je kunt je pensioen afstemmen op jouw wensen, want er is veel te kiezen aan het eind van je loopbaan. De financiële consequenties van deze keuzes kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers. Je vindt Op Koers in mijn.pnomedia.nl (MijnPNO). Omdat daarin ook je persoonlijke gegevens staan, is MijnPNO beveiligd met DigiD.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.