Wat als … 1 inkomen weg valt?

Wat als … 1 inkomen weg valt?

vrijdag 7 juni 2019

Als je gaat samenwonen ben je niet meer de enige die van jouw inkomen afhankelijk is. Met je partner regel je daarom vaak iets officieels. Of je sluit een samenlevingscontract af, of je kiest voor geregistreerd partnerschap of je stapt in het huwelijksbootje.

Daarom is het goed om even na te denken over dit scenario: Wat als één van de inkomens onverwachts wegvalt. Dan is het fijn als je iets hebt geregeld zodat je partner (en kinderen) goed achterblijft. Daarvoor bestaat er partnerpensioen.

Wat moet je weten en regelen?

Partnerpensioen wordt door je pensioenfonds vaak ook nabestaandenpensioen genoemd. Op onze website vind je uitleg over wat partnerpensioen precies is, wat goed is om te weten en om te regelen. Zoals het aanmelden van je partner om in aanmerking te komen voor partnerpensioen.

Hoe zie je of jouw nabestaandenpensioen goed is geregeld?

1. Check wat er in jouw pensioenregeling is geregeld voor jouw nabestaanden.

Kijk op de Pensioen1-2-3 van jouw pensioenregeling. De Pensioen1-2-3 is een standaard uitleg van alle onderdelen van jouw pensioenregeling. Je ziet er wat wel is geregeld en hoe. Je ziet er ook wat niet is geregeld. Elke pensioenregeling heeft een Pensioen1-2-3. Elke pensioenuitvoerder is verplicht om de Pensioen1-2-3 te gebruiken.

Bouw je pensioen op bij PNO Media? Dan vind je de Pensioen 1-2-3 van jouw pensioenregeling op onze pensioenportal MijnPNO. Kijk op Pensioen1-2-3 of je één van deze iconen ziet, en lees wat erbij staat.

2. Schat in of het genoeg is (in vergelijking met jullie huidige inkomen)

Of het bedrag genoeg is, kunnen anderen niet voor jou zeggen. Want jij bent de enige die weet hoeveel geld jij en je partner (en kinderen) iedere maand nodig hebben. Wil je weten hoeveel pensioen je nabestaanden krijgen na je overlijden? Ook dat zie je op MijnPNO. Bekijk daarvoor je digitale pensioenoverzicht.

Let op: op MijnPNO staan je persoonlijke pensioengegevens. Om deze te beschermen is MijnPNO beveiligd met DigiD.

Nieuwe baan

Heb je een nieuwe baan, controleer dan met de Pensioen1-2-3 opnieuw wat je in jouw pensioenregeling wel en niet krijgt. Want dit kan per pensioenregeling verschillen! Het is dus goed om te weten wat er met het partnerpensioen gebeurt als je een nieuwe baan hebt: hou je daar recht op of vervalt dat?

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.