Je werkt een dag per week voor je pensioen

Je werkt een dag per week voor je pensioen

vrijdag 24 mei 2019

Over het algemeen wil iedereen weten wat zijn of haar werk oplevert: hoeveel salaris er tegenover staat, hoeveel vakantiedagen er zijn, of flexibel werken mogelijk is en welke vergoeding er is voor reiskosten. Daar hoort natuurlijk ook je pensioen bij.

Maar wist je dat pensioen na je salaris de kostbaarste arbeidsvoorwaarden is. Toch krijgt het minder aandacht dan al die andere arbeidsvoorwaarden. En dat is niet terecht.

8 jaar werken voor pensioen

Bij welke pensioenregeling je ook bent aangesloten, jij en je werkgever betalen omgerekend circa één vijfde van je brutosalaris aan je pensioen. Ja, je leest het goed: als je fulltime werkt ben je van maandag t/m donderdag je aan het werk voor je salaris en de vrijdag voor later. Anders gezegd: ieder jaar werk je bijna tweeëneenhalve maand voor je pensioen. Als je na 40 jaar werken met pensioen gaat heb je dus 96 maanden, gedeeld door 12 maanden per jaar, is 8 jaar voor je pensioen gewerkt.

Verzekerd van inkomen

Dat lijkt misschien heel veel, maar bedenk wel dat je daardoor straks de rest van je leven (gemiddeld zo’n 15 jaar) verzekerd bent van inkomen en – hopelijk – zorgeloos kunt genieten. 8 jaar werken om 15 jaar te kunnen genieten; dat is best een goede deal toch? Het mooiste van dit alles? Je hoeft zelf niets te regelen! In de meeste gevallen bouw je dit pensioen via je werkgever automatisch op.
Werk je in deeltijd? Dan zit het net iets anders. Doordat je minder uren werkt verdien je ook minder, en bouw je minder ouderdomspensioen op.

Wat levert het je op?

Nu je weet hoeveel jij en je werkgever aan je pensioen betalen, wil je natuurlijk ook weten wat dat oplevert. Dat kun je zien op je actuele pensioenoverzicht op MijnPNO. En wil je weten of het genoeg is om te kunnen leven zoals jij dat wil? Log dan meteen in op onze online pensioenplanner Op Koers.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.