Pensioenaanspraken omgezet naar 68 jaar

Pensioenaanspraken omgezet naar 68 jaar

vrijdag 26 april 2019

Veel werkenden hebben een pensioen opgebouwd met één of meerdere pensioeningangsleeftijden, ook wel pensioenrichtleeftijden genoemd. Dat is veroorzaakt door de geleidelijk stijgende pensioenleeftijd. Dat maakt het totaalplaatje van het pensioen niet overzichtelijk. Al jouw pensioenaanspraken bij ons hebben we daarom omgezet naar één pensioenaanspraak met de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar.

Iedereen met pensioen dat nog niet is ingegaan, heeft vorige week een brief ontvangen, waarin we toelichten waarom de pensioenrichtleeftijd is aangepast naar 68 jaar.

Voordelen omzetting

De omzetting van pensioenaanspraken met verschillende leeftijden naar één pensioenrichtleeftijd heeft de volgende voordelen:
  • Jouw uniform pensioenoverzicht (UPO) wordt overzichtelijker. In plaats van aanspraken op ouderdomspensioen met verschillende pensioenrichtleeftijden, zie je nu één bedrag aan ouderdomspensioen met een – nog steeds flexibele – ingangsleeftijd van 68 jaar.
  • Pensioeninformatie op mijnpensioenoverzicht.nl wordt overzichtelijker, omdat ook andere pensioenfondsen en pensioenverzekeraars de pensioenaanspraken omzetten naar de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. Zo krijg je een beter overzicht over je totale pensioen.
Wil je meer weten of heb je een vraag over de omzetting van jouw aanspraken? We hebben de meest gestelde vragen hier voor je op een rijtje gezet, met de antwoorden.

Kies zelf je pensioendatum

Het is nog steeds mogelijk om je pensioen eerder of later te laten ingaan dan op 68-jarige leeftijd. Je bepaalt dus zelf wanneer je stopt met werken. Onze pensioenregelingen kennen geen minimumleeftijd. Je pensioen uitstellen kan ook, tot uiterlijk 5 jaar na de leeftijd waarop je AOW ontvangt. De AOW is een basisuitkering van de overheid voor de oude dag. De hoogte is gekoppeld aan het wettelijk minimumloon en voor iedereen even hoog, tenminste als je niet in het buitenland hebt gewoond.

Bekijk je pensioen op MijnPNO

Je kunt je actuele pensioenaanspraken bekijken op je digitale uniform pensioenoverzicht op MijnPNO. Komt je pensioen al dichtbij? Dan kun je de financiële gevolgen van al je pensioenkeuzes uitrekenen met onze pensioenplanner Op Koers.

Stem je pensioen af op jouw wensen

Je exacte AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Wil je voldoende tijd hebben om zelf aanvullende maatregelen te nemen? Check dan ieder jaar zelf of je AOW-leeftijd is veranderd en wat dat betekent voor je pensioen. De ingangsdatum van je pensioen bij PNO Media kun je bijvoorbeeld laten aansluiten op die van je AOW. De financiële consequenties van deze keuze kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers in MijnPNO.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.