Belastingaangifte en pensioen

Belastingaangifte en pensioen

woensdag 3 april 2019

De Belastingdienst heeft de meeste bedragen al voor je ingevuld, maar het is goed om die te controleren. Je uniform pensioenoverzicht (upo) kan daarbij van pas komen. Met name de factor A, die aangeeft hoeveel je pensioen is aangegroeid in een jaar.

Wil je naast de AOW en je aanvullende pensioenregeling bij je werkgever, fiscaal vriendelijk extra geld opzij zetten voor je oude dag? Dat kan via banksparen of een lijfrenteverzekering.

Pensioentekort

De premie die je hiervoor betaalt, kun je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2018 als je kunt aantonen dat je in 2017 een fiscaal pensioentekort had. Dit is de ‘fiscale jaarruimte’: het verschil tussen het bedrag dat je wettelijk maximaal fiscaal vriendelijk aan pensioen mag opbouwen en het bedrag dat je daadwerkelijk opbouwt.

Hulpmiddel

De berekening van de jaarruimte is best lastig. Om je te helpen, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel. Voor de jaarruimteberekening heb je onder andere je pensioenaangroei in 2017 nodig. Die staat op je upo 2018 als factor A. De uitkomst van je jaarruimteberekening is het bedrag dat je nog aan premie voor banksparen of een lijfrenteverzekering mag aftrekken van je inkomen.

Reserveringsruimte

Naast de jaarruimte bestaat er ook nog reserveringsruimte. Dat is de niet (volledig) gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. De niet-gebruikte jaarruimte van 2011 kan tot 2018 via de reserveringsruimte worden gebruikt voor de aftrek van premie voor extra pensioenopbouw via banksparen of een lijfrente. Heb je hulp nodig bij het berekenen van je reserveringsruimte? Ook dan kan de tool van de Belastingdienst uitkomst bieden.

In het upo 2018 zie je de pensioenaangroei (factor A) van 2017. Dit bedrag gebruik je als je belastingaangifte doet over 2018, dus nu.


UPO 2018

Je upo 2018 heb je juli vorig jaar van ons ontvangen, op papier via de post of digitaal via de berichtenbox van MijnOverheid. Maak je geen gebruik van een aanvullende pensioenvoorziening zoals een lijfrenteverzekering of banksparen? Dan heb je je factor A niet nodig bij je aangifte inkomstenbelasting over 2018.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.