Ik ga scheiden, wat moet ik regelen voor mijn pensioen?

Ik ga scheiden, wat moet ik regelen voor mijn pensioen?

maandag 11 maart 2019

Pensioen krijgt vaak onvoldoende aandacht bij een scheiding. En dat terwijl het na de eigen woning één van de grootste vermogensbestanddelen is om te verdelen.

We leggen je uit waar je op moet letten bij een scheiding of als je je relatie beëindigt. Er zijn twee typen pensioen waarop dit invloed heeft: het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Voor beide is het goed om zelf het voortouw te nemen.

Ouderdomspensioen: bespaar jezelf gedoe

Als sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, hebben ex-partners onder meer recht op een deel van (elkaars) opgebouwde pensioen. Als je wil dat wij de verdeling van het ouderdomspensioen regelen, dan moet je dat binnen twee jaar schriftelijk bij ons aanvragen. Dan gaat de uitbetaling straks automatisch. Wacht je langer dan twee jaar, dan vervalt de verplichting dat het pensioenfonds de verdeling moet uitvoeren. Maar het recht dat ex-partners hebben op een deel van (elkaars) opgebouwde pensioen, vervalt niet! Je moet dan straks zelf zorgen dat je je deel van je ex krijgt.

Bespaar je jezelf een hoop geregel en regel het binnen 2 jaar! Na een scheiding kun je het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen volgens verevening en conversie. Daar lees je hier meer over.

De animatie hieronder legt uit hoe verevening in zijn werk gaat.

Afstand doen van bijzonder partnerpensioen

Als je gaat scheiden houden jij en je ex-partner ook recht op een deel van (elkaars) opgebouwde partnerpensioen. Niet alleen bij huwelijk en geregistreerd partnerschap, maar ook als bij ons bekend is dat je samenwoonde. Het partnerpensioen voor je ex noemen we bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen, bijvoorbeeld omdat jij ook afstand doet van de bijzonder partnerpensioenrechten bij je ex-partner. Daardoor kan het partnerpensioen ten gunste komen van een eventuele nieuwe partner of van jezelf.

Als je ex-partner afstand wil doen van het bijzonder partnerpensioen, dan moet je dit binnen 2 jaar na de scheidingsdatum aanvragen. Je leest hier meer over afstand doen van je bijzonder partnerpensioen.

Wat moet ik doorgeven aan PNO Media?

Scheiden of het beëindigen van het geregistreerd partnerschap, hoef je niet aan ons te melden. We krijgen hiervan automatisch bericht van de Basisregistratie Personen. Als je samenwoont en je beëindigt je relatie, dan krijgen we daarvan geen bericht. Dan moet je ons wel schriftelijk op de hoogte brengen. We leggen je hier uit hoe je dat doet.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.