Nieuwe baan? Duik ook even in je pensioen!

Nieuwe baan? Duik ook even in je pensioen!

woensdag 20 februari 2019

Wist je bijvoorbeeld dat je altijd recht houdt op het pensioen dat je al hebt opgebouwd bij je (vorige) werkgever(s)? Dat is best fijn om te weten, toch?

Je pensioenregeling is na je salaris je belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Tenminste als je een betaalde baan hebt en je werkgever voor een pensioenregeling zorgt.

Meer dan een uitkering voor later

Je pensioenregeling is bepalend voor het ‘salaris’ dat je krijgt als je later niét meer werkt. Daarnaast zorgt je pensioenregeling – in de meeste gevallen – ook voor een uitkering voor je partner en kinderen, mocht je komen te overlijden. Als er iets bij jou verandert op werkgebied, is het daarom goed om stil te staan bij je pensioen. Hoeveel pensioen bouw je op in de nieuwe regeling, wat is er geregeld voor nabestaanden als je overlijdt of voor jezelf als je arbeidsongeschikt wordt?

Vergelijk met je huidige pensioen

Heb je een nieuwe baan of overweeg je van baan te veranderen? Vergelijk dan de pensioenregeling die daarbij hoort met je huidige pensioenregeling. Is je nieuwe werkgever aangesloten bij een ander pensioenfonds? Dan kun je het pensioen dat je al hebt opgebouwd meenemen naar je nieuwe pensioenfonds. Dit samenvoegen van meerdere pensioenpotjes heet waardeoverdracht.

Is waardeoverdracht een goed idee?

Soms wel en soms niet. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een vergelijking van je nieuwe pensioenregeling met je huidige kan helpen. Daarvoor kun je de pensioenvergelijker van PNO Media gebruiken. De gegevens van je regeling bij PNO Media hebben we alvast voor je ingevuld. De pensioenvergelijker vergelijkt pensioenregelingen op vier cruciale punten:
  • Wat krijg je wel en wat krijg je niet in de pensioenregeling?
  • Hoe bouw je pensioen op?
  • Welke keuzes heb je zelf?
  • Hoe zeker is je pensioen?
Vervolgens kun je nagaan hoe belangrijk deze verschillen voor je zijn en wat deze verschillen voor jou persoonlijk betekenen.

Meer informatie

Waar je aan moet denken bij een nieuwe baan, lees je hier. De Pensioenvergelijker die hoort bij jouw PNO-pensioenregeling, staat hier. Weet je niet aan welke pensioenregeling je deelneemt? Ga dan eerst naar MijnPNO en kies voor Pensioen 1-2-3. In MijnPNO staan ook jouw persoonlijke pensioengegevens. Inloggen moet daarom met DigiD.

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.