Met pensioen zoals jij het wil

Met pensioen zoals jij het wil

woensdag 23 januari 2019

Pensioen kun je aanpassen aan je eigen wensen. Zo kun je eerder of later met pensioen gaan, kiezen voor eerst een hogere uitkering en daarna een lagere. Of partnerpensioen uitruilen voor ouderdomspensioen.

De financiële consequenties van deze keuzes kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers in MijnPNO.

Wanneer met pensioen?

Je bepaalt zelf wanneer je stopt met werken. Onze pensioenregelingen kennen geen minimumleeftijd. Je pensioen uitstellen kan ook, tot uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd. Je kunt er ook voor kiezen minder te gaan werken en gedeeltelijk met pensioen te gaan, je bepaalt dan zelf voor hoeveel uren je stopt met werken. Natuurlijk moet je deze keuzes wel bespreken met je werkgever.

Let op: als je eerder met pensioen gaat dan op 68-jarige leeftijd, wordt je pensioenuitkering lager. Werk je langer door? Dan wordt je pensioen vanzelfsprekend hoger.

Bepaal zelf de hoogte van je pensioen

Als je met pensioen gaat, kun je ervoor kiezen om de eerste jaren na je pensioneren een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager. Bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat voordat je AOW ontvangt. Je kunt het ook omdraaien en kiezen voor eerst een lager pensioen en na een aantal jaren een hoger pensioen. Uiteraard blijft je totale ‘pensioenpot’ gelijk.

Let op: als je kiest voor een tijdelijk hoger (of lager) pensioen, dan moet je dat uiterlijk drie maanden voor je pensioneren aan ons laten weten. Ook is het verschil in hoogte gebonden aan wettelijke grenzen.

Uitruilen van pensioenen

Heb je een partner, dan plan je jouw pensioen meestal samen. Misschien kun je partnerpensioen (gedeeltelijk) uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld omdat je partner voldoende eigen inkomen heeft en het verlies van jouw inkomen na je overlijden financieel kan dragen. Als je geen partner hebt, ruilen we op je pensioendatum automatisch het partnerpensioen uit voor extra ouderdomspensioen.

Let op: niet in al onze pensioenregelingen bouw je partnerpensioen op. Logischerwijs kun je partnerpensioen niet uitruilen voor extra ouderdomspensioen, als je het niet hebt opgebouwd. Mocht je het niet hebben opgebouwd, maar wel een partner hebben dan ruilen we op ontslag- of pensioendatum automatisch een deel van je ouderdomspensioen uit voor partnerpensioen.

Hoe flexibel is jouw pensioen?

Daar kom je het snelst achter met de Pensioen 1-2-3 op het verbeterde mijn.pnomedia.nl (MijnPNO). In laag 1 staat in het kort de belangrijkste informatie over je pensioenregeling. Wil je meer weten, dan kun je doorklikken naar laag 2. Het reglement van je pensioenregeling vind je in laag 3. De komende tijd breiden we MijnPNO uit met een persoonlijke mailbox. Ook vind je er binnenkort een digitaal archief met de belangrijkste correspondentie die je van ons hebt ontvangen. Je partner aanmelden, een waardeoverdracht regelen of je pensioen aanvragen, doe je straks ook online in MijnPNO. Houd MijnPNO de komende tijd dus in de gaten! Wil je dat we je informeren als de extra mogelijkheden beschikbaar zijn? Check dan je gegevens in MijnPNO, zorg dat je actuele e-mailadres is ingevuld en meld je aan voor onze e-nieuwsbrief. Omdat in MijnPNO je persoonlijke pensioengegevens staan, is het beveiligd met DigiD.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.