Hoe werkt pensioen in Nederland?

Hoe werkt pensioen in Nederland?

vrijdag 11 januari 2019

Ons pensioenstelsel is eigenlijk heel simpel. Pensioen is opgebouwd uit drie delen, die ook wel pijlers worden genoemd. Deze drie pijlers vormen samen jouw pensioeninkomen. Daarom is het handig om te weten hoe dit precies in elkaar steekt.

De drie pijlers zijn als volgt. Een deel van je pensioen krijg je van de overheid en een deel bouw je samen met je werkgever op. Dit pensioen kun je nog aanvullen met individuele pensioenproducten. Deze 3 geldstromen vormen dus je pensioen.

Onderstaande afbeelding laat de 3 delen zien.


AOW

Iedereen in Nederland krijgt AOW van de overheid. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont. Je krijgt AOW vanaf de dag dag dat je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt.

Goed om te weten! Je bouwt alleen AOW op zolang je in Nederland woont. Woon je (tijdelijk) in het buitenland, dan gelden er andere regels. Op svb.nl vind je alle informatie over je AOW en de AOW-leeftijd die voor jou geldt.

Werknemerspensioen

Voor dit pensioen betalen jij én je werkgever iedere maand premie aan het pensioenfonds. De uitkering hiervan begint in de meeste gevallen zodra je met pensioen gaat.

De premie die jij én je werkgever iedere maand betalen, wordt belegd. Beleggen is nodig voor een goed en betaalbaar pensioen. Als het geld alleen op een spaarrekening zou staan, dan lukt het niet om voldoende geld te verdienen.

Goed om te weten! Niet alle werkgevers zijn verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Meer informatie over de pensioenregelingen van PNO Media vind je hier.

Individuele pensioenproducten

Oftewel eigen vermogen. Je kunt dit zien als een aanvulling op het pensioen dat je in de eerste twee pijlers opbouwt. Het is daarom niet verplicht om in de derde pijler pensioen op te bouwen: je bepaalt zelf of je dit nodig vindt. Je kunt bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afsluiten, spaargeld opzij zetten of met je spaargeld beleggen. Een andere manier is zorgen dat je eigen vermogen hebt, zoals een koophuis waarvan je de hypotheek hebt afgelost.

Bereken het zelf in Op Koers

Ook met onze digitale pensioenplanner Op Koers zie je welk bedrag je kunt verwachten op het moment dat je met pensioen gaat. Dat bedrag zet je af tegen de uitgaven die je dan hebt. Vervolgens bepaal je zelf of je het nodig vindt om aanvullende maatregelen te nemen voor je pensioen.


Bron: detijdvanjeleven.nl

Theme picker

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.