Indexeren is nodig voor je pensioen

Indexeren is nodig voor je pensioen

maandag 3 december 2018

Als we je pensioen niet aanpassen aan de stijgende prijzen, wordt het steeds minder waard.

Geld wordt in de loop der jaren minder waard, omdat de prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen, kleding, energie, verzekeringen en abonnementen langzaam stijgen. Dat heet inflatie. Het bedrag dat je aan pensioen opbouwt heeft daar ook last van.

Pensioen waardevast houden

Pensioenfondsen vinden het belangrijk om je pensioen waardevast te houden, zodat je er in de toekomst net zo veel van kunt kopen als nu. Daarom kijken we aan het eind van elk jaar of het mogelijk is om het pensioen dat je hebt opgebouwd te verhogen. Dit noemen we indexatie.

Indexatie is voorwaardelijk

Indexatie is voorwaardelijk. Dit betekent dat je niet automatisch recht hebt op een jaarlijkse verhoging van je opgebouwde pensioen. Of je pensioen wordt ‘geïndexeerd’ hangt af van de financiële situatie van een pensioenfonds. Dat is wettelijk zo bepaald. Met name de laatste jaren is het ons niet gelukt te indexeren en ook in 2019 laat onze financiële situatie het niet toe om de pensioenen te verhogen.

Je krijgt meer terug dan je inlegt

Bij jong en oud bestaat daardoor wel eens het beeld dat zij hun betaalde pensioengeld niet terugkrijgen. Dat klopt niet. Elke euro pensioen die we nu uitkeren bestaat voor ongeveer een kwart uit betaalde pensioenpremies en driekwart uit beleggingsrendement. Over de afgelopen 10 jaar behaalden we een gemiddeld rendement van 7,5% per jaar. Je krijgt dus meer terug dan je aan premie betaalt.

Check één keer per jaar je pensioen

Toch is het natuurlijk nadelig als je opgebouwde pensioen achterblijft bij de langzaam stijgende prijzen. Misschien moet je door deze waardevermindering zelfs aanvullende maatregelen nemen. Check daarom een keer per jaar je pensioen met onze pensioenplanner Op Koers. Kijk op pnomedia.nl/opkoers voor meer informatie of ga direct naar MijnPNO (inloggen met DigiD) en kies voor de pensioenplanner Op Koers.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.