Je pensioen gaat pas in als je ex met pensioen gaat

Je pensioen gaat pas in als je ex met pensioen gaat

dinsdag 30 oktober 2018

Bij een echtscheiding worden vaak afspraken gemaakt over het opgebouwde pensioen. Door ‘verevening’ wordt het ouderdomspensioen verdeeld over beide ex-echtelieden. Dat pakt niet altijd goed uit.

Door ‘verevening’ hoeft de ene ex niet meer de hand op te houden bij de andere: bij pensionering krijgt ieder zijn deel rechtstreeks van het pensioenfonds. Tenminste, als pensioenafspraken binnen 2 jaar na de echtscheiding bij het pensioenfonds worden gemeld door middel van een door de overheid vastgesteld formulier. Doe je dat niet, dan zul je als je ex met pensioen gaat zelf jouw deel bij hem of haar moeten opvragen.

In praktijk vaak een onaangename verrassing

In de praktijk komt de ex-partner ook na verevening nog weleens voor een onaangename verrassing te staan. Een voorbeeld: In 2005 eindigde na 15 jaar het huwelijk van Jan in een scheiding. Zijn 3 jaar jongere ex Ingrid had een aardig pensioen opgebouwd. De pensioenen van Jan en Ingrid werden destijds verevend. Inmiddels is Jan een paar jaar met pensioen en gaat het verevende deel van zijn pensioen naar Ingrid. In 2018 zou het pensioen van Ingrid ingaan en zou Jan zijn deel van haar ontvangen, dacht hij. Maar er gebeurde niets. Jan nam contact op met het pensioenfonds van het verevende pensioen van Ingrid. Dat vertelde dat zijn ex zich nog niet bij hen had gemeld voor het pensioen. Pas als Ingrid het pensioen zou opvragen, zou Jan zijn deel krijgen.

Weet wat je moet regelen

Dit ging er bij Jan niet in. Destijds had hij de scheiding, mét de gemaakte pensioenafspraken, keurig binnen 2 jaar bij het pensioenfonds gemeld. Nu zijn ex de AOW-gerechtigde leeftijd had bereikt, dacht Jan zijn deel van het pensioen van Ingrid te ontvangen. Toch gebeurde dat niet omdat het verevende pensioen pas wordt uitgekeerd op het moment dat de oorspronkelijke pensioengerechtigde, in dit geval Ingrid, het laat ingaan. Dit moment hoeft niet gelijk te vallen met het bereiken van de AOW- of zelfs de pensioenleeftijd. Ingrid mag hiermee wachten en haar pensioen laten ingaan tot maximaal 5 jaar na haar AOW.

Verdeel het pensioen écht

Tijdens de echtscheiding hadden Jan en Ingrid ook een andere afspraak kunnen maken. In plaats van voor verevening, hadden zij kunnen kiezen voor ‘conversie’ van het pensioen. Dat houdt in dat het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd écht wordt verdeeld. Het deel ouderdomspensioen en het deel bijzondere partnerpensioen worden dan omgezet in een eigen aanspraak bij het pensioenfonds. Jan had zijn deel van het pensioen dan zelf kunnen opvragen. Zelfs al op het moment dat hij zelf met pensioen ging. Voor Jan komt deze informatie nu helaas te laat. Er zit niets anders op dan te wachten tot zijn ex het pensioen laat ingaan. In het slechtste geval duurt dat nog 5 jaar.

Meer weten over scheiden en pensioen?

Bij een scheiding vergeten mensen vaak om goed na te denken over de verdeling van hun pensioen. Wil je dit goed regelen, kijk dan op onze website of neem contact met ons op.


Bronvermelding: Dit artikel is gedeeltelijk overgenomen uit het een artikel van MAXVandaag en MAX Ombudsman, Rogier de Haan.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.