Laat je pensioen vervroegd ingaan

Laat je pensioen vervroegd ingaan

maandag 8 oktober 2018

Veel mensen denken dat zij hun, via de werkgever opgebouwde, ouderdomspensioen pas kunnen laten ingaan als zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Of zelfs nog later: op 68 jaar, de standaard pensioenleeftijd bij PNO Media en de meeste andere pensioenuitvoerders. Dit is een misvatting, want je kunt dit zelf bepalen.

Pensioendatum bepaal je zelf

Wanneer je met pensioen gaat, beslis je vooral zelf. Wel is het zo dat hoe later je met pensioen gaat, hoe hoger je pensioenuitkering wordt. Immers: iemand die met 65 jaar wil stoppen met werken, bouwt minder lang pensioen op dan iemand die met 66 jaar stopt. Terwijl het pensioen (gemiddeld) wel langer moet worden uitgekeerd.

Pensioenrichtleeftijd stijgt

Veel hangt af van je leeftijd. Komt je AOW-leeftijd al in zicht, dan heb je vermoedelijk vele jaren pensioen opgebouwd op basis van een standaard pensioenleeftijd van 65 jaar. Pas de laatste jaren hebben pensioenfondsen en verzekeraars de standaard pensioenleeftijd (ook wel: pensioenrichtleeftijd) vanwege fiscale wetgeving geleidelijk moeten verhogen naar – nu – 68 jaar. Deze maatregel heeft echter alleen betrekking op de toekomst, niet op het verleden.

Verschil met AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is momenteel 66 jaar is, maar stijgt elk jaar langzaam. De AOW is de basisuitkering van de overheid voor je oude dag. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verzekerd voor de AOW. Bovenop de AOW bouw je via je werk ouderdomspensioen op bij een pensioenfonds, zoals PNO Media. Dit pensioen is inkomensafhankelijk en heeft zoals gezegd een eigen standaard pensioenleeftijd, oftewel de pensioenrichtleeftijd.

Veel verwarring

De AOW-leeftijd en de richtleeftijd van je ouderdomspensioen komen sinds een paar jaar niet meer overeen. Dat zorgt voor veel verwarring over het moment waarop mensen denken te kunnen stoppen met werken. Dit moment bepaal je dus altijd zelf. Natuurlijk wel in overleg met je werkgever en afhankelijk van je financiële mogelijkheden. Ook is het zo dat als je je pensioen (gedeeltelijk) eerder dan vijf jaar voor je AOW-leeftijd laat ingaan, je voor dat deel niet meer mag werken. Je moet hiervoor bovendien een intentieverklaring ondertekenen.

Zorg er daarom voor dat je pensioen een weloverwogen besluit is en onthoud dat je zelf mag beslissen wanneer je met pensioen gaat.

Bereken het in Op Koers

Je kunt je pensioen afstemmen op jouw wensen, want er is veel te kiezen aan het eind van je loopbaan. Zo kun je eerder of later met pensioen gaan, of bijvoorbeeld kiezen voor eerst een hogere uitkering en daarna een lagere. De financiële consequenties van je keuzes kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers. Je vindt Op Koers in mijn.pnomedia.nl (MijnPNO). Omdat daarin ook je persoonlijke gegevens staan, is MijnPNO beveiligd met DigiD.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.