Sparen voor 1 miljoen

Sparen voor 1 miljoen

maandag 1 oktober 2018

Als je sparen niet uitstelt maar vandaag al begint, komt dat miljoen veel sneller in zicht. Ontdek hoeveel verschil het maakt als je 10 jaar eerder begint met sparen.

Stel dat je op je 20ste begint met sparen. Je legt iedere maand € 392 in. Als de rente 6% is dan heb je op je 65ste een miljoen euro!

Later beginnen met sparen

Maar wat nu als je pas op je 30ste begint met sparen? Dan moet je per maand € 748 inleggen om miljonair te worden. En begin je op je 40ste met sparen voor 1 miljoen, dan je moet iedere maand al € 1.519 inleggen.

Rente is nogal laag

Hoeveel je per maand moet sparen, hangt dus ook af van de rente. Die is de laatste tijd laag. Wat nou als de rente geen 6% is, maar 2%. Hoe zit het dan? Dan moet je op je 20ste al € 1.163 per maand op je spaarrekening zetten. Als je op je 30ste begint, is dat € 1.671 en op je 40ste is dat al € 2.608. Per maand!

Zelf pensioen opbouwen

Je ziet hoeveel het scheelt als je 10 jaar eerder begint met sparen. Dat is één van de redenen waarom het goed is om jong te beginnen met het opbouwen van pensioen. Bijvoorbeeld via een pensioenfonds. Bovendien levert zelf sparen voor je pensioen, door zelf geld op de bank zetten, door de lage rente van dit moment een veel lager pensioen op.

Meer risico en duur

Ook is het maar de vraag of je een hoger rendement haalt als je zelf je pensioenpremie belegt. In elk geval loop je in die situatie veel meer risico. Bovendien moet je je dan zelf verzekeren voor een uitkering voor jou en je gezin bij arbeidsongeschiktheid en na overlijden. Dat is duur, maar in je pensioenregeling meestal collectief geregeld.

Hoe dat werkt, leggen we in de video hieronder in het kort uit.Wil je weten waar je staat?

Wil je weten hoe jij er voor staat en of het nodig is om in actie te komen? Bij PNO Media kun je daarvoor de pensioenplanner Op Koers gebruiken. Je vindt de planner op MijnPNO. Let op: om in te loggen, heb je je DigiD nodig.


Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.