We leven gemiddeld steeds langer

We leven gemiddeld steeds langer

dinsdag 25 september 2018

Voor pensioenfondsen is de levensverwachting een belangrijk cijfer. Een gemiddeld hogere levensverwachting is van invloed op je pensioen, maar toch hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Ieder mens telt

Ieder mens telt, ook voor pensioenfondsen. In onze informatie over rendementen, ouder worden of de inrichting van je leven, wordt uitgegaan van de gemiddelde mens die zijn of haar eigen keuzes maakt. Maar in werkelijkheid bestaat de gemiddelde mens natuurlijk niet, want iedereen doet zijn eigen ding en ontwikkelt zichzelf op zijn eigen manier. En zo hoort het ook!

We worden ouder

Pas was in het nieuws dat de levensverwachting van Nederlanders iets minder snel stijgt dan tot dusver werd gedacht. Meisjes geboren in 2019 worden 92,5 jaar, jongens 90 jaar, zo is berekend. Toch worden kinderen geboren in 2019 nog altijd ruimschoots ouder dan hun ouders en grootouders. Net als wij. De levensverwachting voor een gemiddelde vrouw ligt nu op 83,5 jaar en voor mannen op 80,3 jaar, zo berekende het Actuarieel Genootschap.

Altijd een inkomen

Voor pensioenfondsen is de levensverwachting een belangrijk cijfer, dat gebruikt wordt voor het berekenen van toekomstige premies. Hoe ouder de bevolking wordt, hoe langer we moeten uitkeren. Bij een hogere levensverwachting moet PNO Media dus meer geld aanhouden om de dekkingsgraad gelijk te houden. Toch hoef je je daar nu geen zorgen om te maken. Omdat we het lang-leven-risico in een pensioenfonds met zijn allen delen, blijven de pensioenen betaalbaar.

Zodat we, ongeacht hoe oud we worden, wel altijd een inkomen hebben.

Weet je hoe jij er voor staat?

Een stijgende levensverwachting kost geld. Het zorgt er bijvoorbeeld mede voor dat we de pensioenen al jaren niet kunnen aanpassen aan de inflatie. Indexeren noemen we dat. Dat heeft ook gevolgen voor jouw pensioen. Wil je weten hoe jij er voor staat en of het nodig is om in actie te komen? Bij PNO Media kun je daarvoor de pensioenplanner Op Koers gebruiken. Je vindt de planner op MijnPNO. Let op: om in te loggen, heb je je DigiD nodig.


Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.