Gescheiden? Regel het partnerpensioen!

Gescheiden? Regel het partnerpensioen!

vrijdag 14 september 2018

Ben je gescheiden of ga je scheiden, regel dan binnen 2 jaar je partnerpensioen. Ben je gescheiden vóór 2017? Dan hebben jij en je ex-partner tot 1 januari 2019 de tijd om afstand te doen van het bijzonder partnerpensioen.

Het partnerpensioen is een uitkering voor je partner ingeval je overlijdt. Dit geldt voor je huidige partner, maar ook voor je ex-partner. Zo houdt je ex-partner bij een scheiding recht op dat deel van het partnerpensioen dat vóór en tijdens de verbintenis is opgebouwd. Dit heet vanaf dat moment ‘bijzonder partnerpensioen’ en wordt uitgekeerd aan je ex-partner na je overlijden. Ook als sprake was van samenwonen en je ex-partner bij ons was aangemeld, heeft je ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. Zo staat het in de wet.

Zorg financieel voor je huidige partner

Jij en je ex-partner kunnen ook andere afspraken maken over het partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat jullie beide zelf een goed pensioen hebben opgebouwd, de financiële banden liever helemaal doorsnijden en een nieuwe relatie hebben. Als jij en je ex-partner afstand doen van bijzonder partnerpensioen, kan dit partnerpensioen ten gunste komen van je huidige of eventueel toekomstige partner. Op die manier voorkom je dat er voor hem of haar na je overlijden te weinig overblijft om van rond te komen.

Regel het op tijd

Als jij en je ex-partner afstand willen doen van bijzonder partnerpensioen, dan moet je dit uiterlijk binnen twee jaar na beëindiging van je relatie regelen. Sinds 1 januari 2017 ligt dit zo vast in het pensioenreglement van PNO Media. Ben je vóór 1 januari 2017 gescheiden? Dan geldt er een overgangsrecht. Jij en je ex-partner kunnen dan tot 1 januari 2019 afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. Daarna vervalt deze mogelijkheid. Iedereen die dit raakt, heeft hierover in 2017 een brief ontvangen.

Hoe je afstand doet van het bijzonder partnerpensioen, kun je lezen op onze website. Is je pensioen inmiddels ingegaan? Dan is het niet meer mogelijk om afstand te doen van bijzonder partnerpensioen.

Hoeveel pensioen krijgt jouw partner?

Partnerpensioen keren we uit totdat je partner zelf overlijdt. Wil je weten hoeveel partnerpensioen je partner krijgt na je overlijden? Ga dan naar MijnPNO en bekijk je digitale pensioenoverzicht. Let op: om in te loggen heb je je DigiD nodig.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.