Kun je beter zelf pensioensparen?

Kun je beter zelf pensioensparen?

maandag 3 september 2018

De pensioenpremie op de bank zetten, levert je een veel lager pensioen op. En het is maar de vraag of je een hoger rendement haalt als je zelf je pensioenpremie belegt.

Wie belegt weet dat er goede en minder goede jaren zullen zijn. In 2008 bijvoorbeeld, behaalde PNO Media een negatief rendement op zijn beleggingen. Het begin van de financiële crisis ligt gelukkig alweer tien jaar achter ons.

Gemiddeld 7,5% rendement

Kijk je naar die laatste tien jaar, dan zie je dat we geen geld verloren hebben. In 2008 was het rendement weliswaar -10%. Dit negatieve beleggingsjaar 2008 hebben we over de langere termijn ruimschoots goedgemaakt door de positieve rendementen in de daaropvolgende jaren. De afgelopen tien jaar hebben we gemiddeld 7,5% per jaar verdiend op onze beleggingen.

Zelf regelen

Er is natuurlijk best een kans dat jij met beleggen net zo’n resultaat behaalt. Maar realiseer je dan wel: wie in zijn eentje z’n pensioen regelt, kan ook behoorlijk de klos zijn als het tegenzit. Bovendien moet je je dan zelf verzekeren voor een uitkering voor jou en je gezin bij arbeidsongeschiktheid en na overlijden. Dat is duur, maar in je pensioenregeling allemaal collectief geregeld. Door je pensioen samen te regelen, deel je belangrijke risico’s dus met elkaar.

Je krijgt meer dan je betaalt

Bij jong en oud bestaat het beeld dat zij hun betaalde pensioengeld niet terugkrijgen. Dat klopt niet. Elke euro pensioen die we nu uitkeren bestaat voor ongeveer driekwart uit beleggingsrendement. Het grootste deel van je pensioen komt uit rendement omdat we je pensioenpremie beleggen. Over de afgelopen tien jaar bedroeg dat rendement dus gemiddeld 7,5% per jaar. Natuurlijk kan het altijd beter, maar het is niet gemakkelijk om zelf je pensioenpremie te beleggen en hetzelfde resultaat te behalen.

Wat kost je pensioen en wat levert het je op?

Wil je meer weten over wat je pensioen kost en wat het je oplevert, bekijk dan dit filmpje met feiten en cijfers over je pensioen bij PNO Media.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.