Tijdelijk een hoger of lager pensioen

Tijdelijk een hoger of lager pensioen

maandag 23 juli 2018

Normaal gesproken is je pensioenuitkering bruto elke maand even hoog, vanaf je pensioneren. Dat hoeft niet. Als je specifieke wensen hebt, kun je er ook voor kiezen om je pensioen daarop af te stemmen.

Je kunt er eenmalig voor kiezen om de eerste jaren vanaf pensionering een hogere pensioenuitkering te ontvangen en in de periode daarna een lagere. Of andersom. Je bepaalt zelf op welke datum de hoogte van je pensioen verandert.

Hoe werkt het?

De keuze voor een hoger of lager pensioen maak je aan het eind van je loopbaan, dus op het moment dat je met pensioen wil. Er zijn een paar voorwaarden, waarvan dit de belangrijkste zijn:
  • De laagste uitkering mag nooit lager zijn dan 75% van de hoogste uitkering.
  • Een verzoek moet minstens drie maanden voor de gewenste pensioendatum bij ons zijn aangevraagd. Ook je partner moet hiermee akkoord gaan.

De financiële consequenties van tijdelijk een hoger of lager pensioen, kun je uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers. Je vindt de pensioenplanner Op Koers op MijnPNO. Om in te loggen op MijnPNO heb je wel je DigiD nodig!

Pensioenkeuzes

Met je pensioenregeling kan meer dan je denkt. Zo kun je eerder of later met pensioen gaan, gedeeltelijk met pensioen gaan, partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen of kiezen voor eerst een hogere uitkering en daarna een lagere. Welke keuzes er zijn, vind je op pnomedia.nl/pensioenkeuzes.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.