Heb je een partner? Check je partnerpensioen

Heb je een partner? Check je partnerpensioen

woensdag 11 juli 2018

Als je gaat samenwonen sluit je in de meeste gevallen een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of je stapt in het huwelijksbootje. Op al deze momenten is het goed om ook even aan je pensioen te denken.

Redenen om aan je pensioen te denken

Nu denk je misschien 'waarom is het goed om dat te doen?' Om deze 3 redenen:
  1. Stel dat je overlijdt. Dan zorgt je pensioenfonds in de meeste gevallen voor een uitkering voor je partner.
  2. Als jullie kinderen hebben, dan krijgen zij meestal ook een uitkering.
  3. Je partner heeft recht op een deel van jouw pensioen als jullie gaan scheiden, tenzij jullie daarover andere afspraken maken.

De punten waar je op moet letten

Het is goed om bij jouw pensioenfonds de volgende dingen te checken:
  1. Is jouw partner daadwerkelijk bij ons geregistreerd als jouw partner? Check dit op je pensioenoverzicht dat je binnenkort ontvangt of op je overzicht op MijnPNO.
  2. Wat is er geregeld op het gebied van partnerpensioen en wezenpensioen? Check dit op de Pensioen 1-2-3 van jouw pensioenregeling op MijnPNO.
  3. Wat hebben jullie over pensioen afgesproken bij scheiding? Check dit in jullie huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst.

Als je dit allemaal goed op orde hebt, dan weet je zeker waar je (in onverwachte situaties) aan toe bent, en of je jouw gezin goed achterlaat!

Wanneer moet je in actie komen?

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan krijgt PNO Media daarvan automatisch bericht van de Basisregistratie Personen. Je hoeft ons dan niet te informeren. Als je samenwoont of gaat samenwonen, dan krijgt PNO Media daarvan geen bericht. Je moet ons hiervan zelf schriftelijk op de hoogte stellen. Tenminste als je wil dat je partner na je overlijden recht krijgt op partnerpensioen. Hoe je dat doet, leggen we je hier uit.


Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.