In 7 stappen je geldzaken op orde

In 7 stappen je geldzaken op orde

vrijdag 6 juli 2018

Werk je administratie geregeld bij en houd rekening met vaste gebeurtenissen in het jaar. Deze maand ontvang je je pensioenoverzicht; een goed moment om je pensioenstatus te checken.

1.

 

Zorg voor een overzichtelijke administratie

De kans is groot dat jouw administratie uit papier en digitale documenten bestaat. Zorg er in beide gevallen voor dat je administratie in mappen is opgeborgen, zodat je weet waar je wat kunt terugvinden. Ook is het een goed idee om van je digitale administratie regelmatig een back-up te maken.

2.

 

Houd belangrijke post apart

Als je post krijgt is het slim om meteen uit te zoeken wat je ermee moet. Moet je iets betalen? Moet je ergens op reageren? Moet je iets bewaren? Maak dan drie aparte stapels en berg deze op, zodat je een duidelijk overzicht hebt als je je administratie gaat bijwerken (zie tip 3).

3.

 

Werk de administratie regelmatig bij (bijvoorbeeld: 1 keer per week)

Kies hiervoor een vast moment. Als je regelmatig je administratie checkt, kom je nooit voor verrassingen te staan. Het is slim om rekening te houden met vaste momenten in het jaar, zoals je belastingaangifte die je voor 1 mei moet doen, of je (nieuwe) zorgverzekering die je in december kunt kiezen en natuurlijk je uniform pensioenoverzicht (upo) dat je deze maand ontvangt. Gebruik deze momenten voor je administratie. Zo is het goed deze maand je pensioenstatus te checken.

4.

 

Zorg dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan

Als je regelmatig je administratie doet, heb je vaste betaalmomenten. Maar zorg er ook voor dat je in onvoorziene situaties voldoende geld op je lopende rekening hebt staan (zie tip 6).

5.

 

Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart

Zo krijg je inzicht in wat je per maand uitgeeft, wat er binnenkomt en hoeveel (extra) ruimte je hebt om te sparen of om een extra aflossing te doen van bijvoorbeeld je hypotheek.

6.

 

Zorg voor een buffer

Wees voorbereid op een onverwachte uitgave. Bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine of een reparatie aan je auto. Dit zijn de duurste apparaten in het huishouden. Je zult net zien dat je auto een grote beurt nodig heeft op het moment dat je wasmachine kapot is gegaan…

7.

 

Spaar voor een specifiek doel

Af en toe wil je iets nieuws, lekker op vakantie of is je interieur aan vernieuwing toe. Maar dat kost nogal wat. Voor zulke doelen is het leuk om te sparen. Met deze tips heb je inzicht in je inkomsten en uitgaven, dus is het makkelijk om uit te rekenen hoe lang het duurt voor je je spaardoel hebt bereikt.
Wij zijn benieuwd… Heb jij je geldzaken op orde?

Let op je brievenbus!

Over 2 weken sturen wij je je jaarlijkse uniform pensioenoverzicht (upo). Weet je wat je daarmee kunt doen? Of welke actie je moet ondernemen als er een fout op het pensioenoverzicht staat? Misschien ontbreken de gegevens van je partner. De antwoorden op al deze vragen vind je op pnomedia.nl/upo.

Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.