Voorkom dat je heel kleine pensioen vervalt

Voorkom dat je heel kleine pensioen vervalt

woensdag 7 november 2018

Als je in je leven verschillende werkgevers hebt gehad, dan kan je daardoor ook verschillende kleine pensioenpotjes hebben.

Pensioenfondsen mogen heel kleine pensioenen van minder dan € 2 bruto per jaar vanaf 1 januari 2019 laten vervallen. Dit moet leiden tot lagere administratiekosten. Je hebt mogelijk zo’n heel klein pensioen als je in het verleden maar korte tijd hebt gewerkt bij een werkgever, en daar dus weinig pensioen hebt opgebouwd. Omgerekend gaart het waarschijnlijk om bedragen van 20 tot 30 euro die je daardoor kunt mislopen.

Wil je je heel kleine pensioen behouden?

Via mijnpensioenoverzicht.nl kun je nagaan of je een heel klein pensioen van minder dan € 2 hebt. Is dat het geval en wil je dit pensioen niet kwijtraken? Neem dan vóór 1 januari 2019 contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar waar je het pensioen hebt opgebouwd. Vraag of je pensioen vervalt. Zo ja, dan kun je hen vragen de waarde van je pensioen te storten op je bankrekening (afkopen) of over te dragen (waardeoverdracht) naar je huidige pensioenregeling.

Let op bij pensioenen kleiner dan € 1

Misschien zie je op mijnpensioenoverzicht.nl wel een pensioenfonds of verzekeraar staan bij het onderdeel ‘Mijn gegevens’, maar vind je deze niet terug bij het onderdeel ‘Mijn pensioen nu’. Dit betekent waarschijnlijk dat je bij die pensioenuitvoerder een heel klein pensioen hebt van minder dan € 1, maar is het niet zichtbaar omdat het bedrag naar beneden is afgerond naar € 0. Ook in die situatie kan het de moeite waard zijn om in actie te komen en te voorkomen dat je pensioen vervalt.

Wat gebeurt er met je heel kleine pensioen?

Is of wordt je huidige dienstverband beëindigd voor 1 januari 2019 en heb je een heel klein pensioen bij PNO Media opgebouwd? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden van afkoop of waardeoverdracht. Ontstaat er na 1 januari 2019 een heel klein pensioen van minder dan 2 euro bruto per jaar omdat je dienstverband eindigt? Dan zijn we wettelijk verplicht om dit heel kleine pensioen te laten vervallen. Wanneer pensioenen daadwerkelijk vervallen, komen ze in het vermogen van het pensioenfonds ten goede aan alle deelnemers van het fonds.

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over je heel kleine pensioen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze pensioenspecialisten zijn tussen 8.00 en 17.30 uur telefonisch bereikbaar om je vragen te beantwoorden.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.