PNO Media krijgt pluim omdat het niet in kernwapens belegt

PNO Media krijgt pluim omdat het niet in kernwapens belegt

woensdag 7 maart 2018

Omdat we niet beleggen in kernwapens, kernwapensystemen of onderdelen daarvan, is PNO Media opgenomen in de 'Hall of Fame' van vredesorganisatie PAX.

PAX heeft wereldwijd onderzoek gedaan onder 392 financiële instellingen naar investeringen in de kernwapenindustrie. Daarvan zijn er 24 Nederlands. Wereldwijd investeren 22 instellingen op geen enkele manier in kernwapens, 11 van deze instellingen komen uit Nederland. Zij krijgen een plaats in de ‘Hall of Fame’ van PAX. PNO Media is een van hen.

Don’t bank on the bomb

Vredesorganisatie PAX publiceerde deze week het onderzoeksrapport ‘Don’t bank on the Bomb’. Daaruit blijkt dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland in 2017 2,9 miljard dollar investeerden in kernwapenproducenten. In 2016 was dit nog 2,0 miljard dollar. Hoewel het aantal investeerders wereldwijd afneemt, nemen de totale investeringen in de kernwapenindustrie nog toe.

Geen controversiële wapens

PNO Media wil niet betrokken zijn bij de productie van wapens en wapensystemen die volgens internationaal recht verboden zijn of fundamentele humanitaire principes schenden. Deze principes zijn: het principe van evenredigheid (onnodig leed moet voorkomen worden) en het principe van onderscheid (militaire doelen en burgerdoelen dienen te worden onderscheiden). Concreet hebben we het dan over chemische en biologische wapens, kernwapens, antipersoonsmijnen en clustermunitie. PNO Media doet er alles aan om bedrijven die deze activiteiten uitoefenen te identificeren en uit te sluiten van zijn beleggingen.

Goed beleggingsresultaat

Uiteraard zijn we verheugd met de eervolle vermelding van PNO Media in de Hall of Fame. Het laat bovendien zien dat een goed beleggingsresultaat samen kan gaan met een verantwoord beleggingsbeleid. In 2017 leverden onze beleggingen een rendement op van 8,2%. Het gemiddelde rendement in de afgelopen tien jaar is 7,5%.

Meer informatie en het rapport is te vinden op de website van PAX.

Verantwoord beleggen

PNO Media belegt op een verantwoorde manier. Dat betekent dat we bij onze beleggingskeuzes rekening houden met sociale, milieu en governance aspecten. Hoe we dat doen, leggen we je graag uit. Kijk op: pnomedia.nl/verantwoordbeleggen

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.