Belastingaangifte en factor A

Belastingaangifte en factor A

woensdag 7 maart 2018

De factor A geeft aan hoeveel pensioen je hebt opgebouwd in een jaar, oftewel de pensioenaangroei.

Wil je naast de AOW en je aanvullende pensioenregeling bij je werkgever, fiscaal vriendelijk extra geld opzij zetten voor je oude dag? Dat kan via banksparen of een lijfrenteverzekering.

Pensioentekort

De premie die je hiervoor betaalt, kun je alleen aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2017 als je kunt aantonen dat je in 2016 een fiscaal pensioentekort had. Dat noemen we ook wel ‘fiscale jaarruimte’: het verschil tussen het bedrag dat je wettelijk maximaal fiscaal vriendelijk aan pensioen mag opbouwen en het bedrag dat je daadwerkelijk opbouwt.

Hulpmiddel

De berekening van de jaarruimte is best lastig. Om je te helpen, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel gemaakt. Voor de jaarruimteberekening heb je onder andere je pensioenaangroei in 2016 nodig. De uitkomst van je jaarruimteberekening is het bedrag dat je nog aan premie voor banksparen of een lijfrenteverzekering mag aftrekken van je inkomen. In de brief van 28 februari 2018 die alle deelnemers hebben ontvangen, staat de pensioenaangroei (factor A) van 2016. Dit bedrag gebruik je als je belastingaangifte doet over 2017, dus in 2018.

Reserveringsruimte

Naast de jaarruimte bestaat er ook nog reserveringsruimte. Dat is de niet (volledig) gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. De niet-gebruikte jaarruimte van 2010 kan tot 2017 via de reserveringsruimte worden gebruikt voor de aftrek van premie voor extra pensioenopbouw. Heb je hulp nodig bij het berekenen van je reserveringsruimte? Ook dan kan de tool van de Belastingdienst uitkomst bieden.

MijnPNO

Je vindt je actuele pensioenoverzicht in MijnPNO. Maak je geen gebruik van een aanvullende pensioenvoorziening zoals een lijfrenteverzekering of banksparen? Dan heb je je factor A ook niet nodig bij je aangifte inkomstenbelasting over 2017.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.