Jonge vrouwen werken vaker in deeltijd

Jonge vrouwen werken vaker in deeltijd

dinsdag 23 januari 2018

Jonge vrouwen zijn minder vaak economisch zelfstandig dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat komt omdat ze er vaak al snel voor kiezen om in deeltijd te werken, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.

Dat levert niet alleen minder salaris op, maar ook een lager inkomen na pensioneren.

Hoe werkt het?

Het pensioen dat je via je werk opbouwt is een aanvulling op de AOW. Je krijgt AOW voor de jaren die je in Nederland woont. Aanvullend pensioen bouw je op via je werk. Aanvullend pensioen bouw je op over het aantal uren dat je per week werkt. Werk je deeltijd? Dan bouw je deels pensioen op. Hoe werkt dat? Als je 32 uur per week werkt, bouw je ook voor 32 uur per week pensioen op. En als je 24 uur per week werkt, dan bouw je voor 24 uur pensioen op. Enzovoort.

Slim

Deeltijd werken betekent dus dat je geen volledig aanvullend pensioen opbouwt. Dat heeft tot gevolg dat het aanvullende pensioen lager is. Als je al jong begint met deeltijd werken, dan valt het pensioen dat je straks krijgt een stuk lager uit. Daarom is het slim om, als je deeltijd werkt, goed in de gaten te houden of jouw pensioen later voldoende is om van te leven.

Wat kan je doen?

Op je pensioenoverzicht zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Je vindt jouw pensioenoverzicht op MijnPNO (inloggen met DigiD). Wil je weten of je pensioen later voldoende is, gebruik dan onze pensioenplanner Op Koers. Je krijgt dan meteen tips over wat je zelf kan doen om je inkomen voor later te verbeteren.

Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.