Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

vrijdag 5 januari 2018

Je pensioen bestaat uit drie delen: AOW, werknemerspensioen en individuele pensioenproducten. We leggen de drie onderdelen uit, vertellen wat goed is om te weten én waar je meer informatie kunt vinden.

Onderstaande afbeelding laat de 3 delen zien.


AOW

Iedereen in Nederland krijgt AOW van de overheid. AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont. Je krijgt AOW als je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt.
Goed om te weten! Je bouwt alleen AOW op zolang je in Nederland woont. Woon je (tijdelijk) in het buitenland, dan gelden er andere regels. Op svb.nl vind je alle informatie over je AOW en de opbouw ervan.

Werknemerspensioen

Voor dit pensioen betalen jij én je werkgever iedere maand premie aan PNO Media. We beleggen een deel van deze premie. Beleggen is nodig voor een goed en betaalbaar pensioen. Als het geld alleen op een spaarrekening zou staan dan lukt het niet om voldoende geld te verdienen. Hoe we de pensioenpremies beleggen, lichten we hier toe.
Goed om te weten! Niet alle werkgevers zijn verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Meer informatie over de pensioenregelingen van PNO Media vind je hier.

Individuele pensioenproducten

Oftewel eigen vermogen. Je kunt dit zien als een aanvulling op het pensioen dat je in de eerste twee pijlers opbouwt. Het is daarom niet verplicht om in de derde pijler pensioen op te bouwen: je bepaalt zelf of je dit nodig vindt. Je kunt bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afsluiten, spaargeld opzij zetten of met je spaargeld beleggen. Een andere manier is zorgen dat je eigen vermogen hebt, zoals een koophuis waarvan je de hypotheek hebt afgelost.

Bereken het zelf in Op Koers

Met onze digitale pensioenplanner Op Koers zie je welk bedrag je kunt verwachten op het moment dat je met pensioen gaat. Dat bedrag zet je af tegen de uitgaven die je dan hebt. Vervolgens bepaal je zelf of je het nodig vindt om aanvullende maatregelen te nemen voor je pensioen.
Goed om te weten!
Soms is het mogelijk om binnen de pensioenregeling extra pensioen op te bouwen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: detijdvanjeleven.nl

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.