Hoe ga jij het liefst met pensioen?

Hoe ga jij het liefst met pensioen?

woensdag 5 april 2017

De leeftijd waarop het pensioen standaard ingaat is 67 jaar. Je kunt ervoor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Die keuze hangt af van je persoonlijke situatie. Esther koos ervoor om geleidelijk af te bouwen naar haar pensioen.

“Het publiek dat de zaal uitkomt en waaraan je merkt dat ze een bijzondere film hebben gezien. Zelfs na 37 jaar in het bioscoopbedrijf bleef dat bijzonder om mee te maken. Sinds anderhalf jaar is dat voorbij. Om alvast te wennen, ging ik destijds twee dagen in de week werken in plaats van vier. Alle tijd voor mijn hobby’s: tekenen, schilderen en egyptologie. Ook heb ik een puppy genomen. Aan Sóphie heb ik mijn handen vol. Zo leuk. Natuurlijk mis ik mijn werk, maar ik heb steeds meer plezier in de andere dingen.”

Pensioen afstemmen op jouw wensen

Wil je net als Esther je pensioen afstemmen op jouw wensen? De keuzes hiervoor maak je aan het eind van je loopbaan, dus op het moment dat je met pensioen wil. Zo kun je eerder of later met pensioen gaan of kiezen voor eerst een hogere uitkering en daarna een lagere. Andersom kan natuurlijk ook. Daarnaast kun je kiezen voor deeltijdpensioen: je blijft dan gedeeltelijk werken en voor het andere deel ga je met pensioen. De laatste mogelijkheid is partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen.
Met pensioen kan dus meer dan je denkt!

Bereken het zelf in Op Koers

Alle keuzes rondom je pensioen vind je hier. Als je pensioen bij ons opbouwt, kun je de financiële consequenties van je keuzes uitrekenen met onze digitale pensioenplanner Op Koers. Op Koers vind je in MijnPNO. Omdat daarin jouw persoonlijke gegevens staan, is MijnPNO beveiligd met DigiD.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.