Niet beleggen in foute regimes

Niet beleggen in foute regimes

woensdag 8 maart 2017

PNO Media belegt de pensioenpremie die jij en je werkgever inleggen in onder meer aandelen van bedrijven en staatsleningen. Daarbij maken we een afweging tussen risico en rendement en gaan we na of de investering past in ons duurzame beleggingsbeleid. 

Bij staatsleningen komt daar een extra criterium bij kijken. We doen geen zaken als het in een land slecht gesteld is met de persvrijheid. Best logisch, als je nagaat dat een flink aantal van onze deelnemers in de journalistiek werkzaam is.

Zwarte lijst

Met welke landen we wel of geen zaken doen, bepalen we niet zelf. We volgen daarin de Verenigde Naties (VN) en de onafhankelijke organisatie Reporters without Borders. Heeft de VN een sanctie tegen een land uitgevaardigd, dan trekken we onze investeringen terug. Dat doen we ook als Reporters without Borders aangeeft dat de regering van een land de persvrijheid ernstig beperkt. Zo laten we staatsleningen van bijvoorbeeld China, Soedan, Libië en Syrië links liggen, want die staan op de zwarte lijst.

Meer weten over ons beleggingsbeleid? Kijk op pnomedia.nl/verantwoordbeleggen.

Vrije pers

Reporters without Borders publiceert elk jaar een lijst waarin alle landen op de wereld worden gerangschikt op de mate van vrijheid die er is voor journalisten. Op één staat Finland, op de voet gevolgd door Nederland. Onderaan, op plaats 180, bungelt al jaren Eritrea.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.