Hoeveel is de AOW en mijn pensioen?

Hoeveel is de AOW en mijn pensioen?

vrijdag 13 januari 2017

Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op een AOW-uitkering van de overheid. Hoeveel is afhankelijk van je woonsituatie.

Alleenstaanden ontvangen per 1 januari 2017 € 1153,35 bruto per maand. Personen met een partner (getrouwd of samenwonend) krijgen minder: bruto € 794,59 per persoon per maand. Deze bedragen zijn exclusief vakantiegeld: bruto € 71,61 per maand voor alleenstaanden en € 51,15 per maand voor AOW-ers met partner. Het vakantiegeld wordt in een keer in mei uitbetaald.

Wie altijd in loondienst heeft gewerkt, heeft waarschijnlijk via de werkgever pensioen opgebouwd. De hoogte daarvan is gebaseerd op je salaris en het aantal dienstjaren. Wil je weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, ga dan naar mijnpensioenoverzicht.nl en log in met je DigiD. Je vindt er een overzicht van alle pensioenfondsen waaraan je deelneemt. Verder laat het zien op welk bedrag je recht hebt wanneer je stopt met werken.

Buiten Nederland wonen

Als je buiten Nederland gaat wonen of werken, ben je meestal niet meer verzekerd voor de AOW. Je krijgt daardoor vanaf je AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen.

Ga naar Op Koers

Lig jij op schema met je pensioenopbouw? Check het nu!

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang het laatste pensioennieuws via onze e-nieuwsbrief. Schrijf je in via MijnPNO.